Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Androula Loannou, läkare på Tenhults vårdcentral, om hur de undersöker hudförändringar på patienter. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Så har distriktsläkare i Jönköpings län blivit bättre på att upptäcka hudcancer

Publicerad

De senaste åren har distriktsläkarna på länets vårdcentraler fått utbildning för att kunna avgöra om en hudförändring kan vara ett hudmelanom. Att upptäcka hudmelanom tidigt är avgörande för att kunna få bort cancercellerna och förhindra att de sprider sig i kroppen.

– Utbildningen i att använda dermatoskop har hjälpt oss jättemycket, säger Androula Loannou, läkare på Tenhults vårdcentral.

Vårdcentralerna i länet har i dag även en kamera som de kan ta digitala bilder med. Är de osäkra på om hudförändringen kan vara cancer kan de skicka bilder till hudläkare på hudkliniken vid Länssjukhuset Ryhov och snabbt få svar.

Kraftig ökning av hudcancer

Antalet hudcancerfall har flerdubblats de senaste 20-30 åren.

År 2001 anmäldes 69 fall av hudmelanom i länet till cancerregistret, förra året var den siffran 184. Under de senaste fem åren har 886 fall av invasiva melanom anmälts till cancerregistret från Jönköpings län. Utöver det har 684 fall av melanom in situ, melanomets förstadie, också anmälts.

Varje år dör cirka 500 människor i Sverige som en följd av hudmelanom, som tidigare kallades malignt melanom, men mellan 80-85 procent av alla patienter botas.

Hudmelanom förekommer i alla åldrar, men är sällsynt hos barn och ungdomar. Genomsnittsåldern när diagnosen ställs är i Sverige i 60-70-årsåldern.

Upptäckta hudmelanom som är i förstadium inom parentes.

2016: 173 (83)

2017: 163 (130)

2018: 194 (158)

2019: 173 (173)

2020: 184 (140)

Källa: Region Jönköping

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer