Finansieringen för IT-spåret är säkrad. Foto: SVT

Utbildningen blir kvar – glädjande besked för IT-spåret

Uppdaterad
Publicerad

Det står nu klart att den nedläggningshotade IT-utbildningen för personer med diagnosen Aspergers syndrom eller autism i Eksjö får vara kvar. En överenskommelse angående finansieringen är klar.

Beskedet lämnades under en presskonferens på måndagen.

– Det är jätteroligt. För utbildningens del blir det här en trygghet. Vi kommer att kunna hjälpa fler med asperger och autism i framtiden. Vi kommer också kunna utveckla utbildningen, säger Eva Klangbeck, utbildningschef.

LÄS MER: Aspergers – ett krav i unik utbildning

IT-spåret startade som ett EU-projekt 2012 och även om projektet var lyckat har finansieringen av utbildningen varit oklar och IT-spåret har varit på väg att läggas ner flera gånger.

Goda resultat

Ekonomin har tidigare lösts på årsbasis men nu är alltså en långsiktig lösning klar som innebär att utbildningens framtid är säkrad. De 2,4 miljoner som IT-spåret årligen kostar kommer till 50 procent betalas av Höglandets samordningsförbund. Resterande del står Finnvedens- och Vätterbyggdens samordningsförbund för tillsammans med Region Jönköpings län.

– Det här ger oss bättre möjlighet att planera och göra bättre upplägg av utbildningen på sikt, säger Andreas Stigmer, lärare IT-spåret.

Varför är den här utbildningen viktigt?

– De som har det svårt i den vanliga skolmiljön får här bättre möjligheter att hänga med.

LÄS MER: Framgångsrik IT-utbildning hotad

Utbildningen har 15 platser och just nu är det 12 elever som går IT-spåret. Och utbildningen har visat goda resultat.

– Det är flera varje termin som går till någon typ av anställning. Det kan vara programmeringsjobb eller nätverkstekniker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.