Kennelhosta är en mycket smittsam sjukdom, vilket gör att det blir utbrott av sjukdomen med många drabbade individer när sjukdomen sprider sig mellan hundar. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Utbrott av kennelhosta – många hundar smittade

Publicerad

Just nu är det väldigt många hundar som drabbas av den mycket smittsamma sjukdomen kennelhosta. I Jönköping har flera personer vars hundar misstänks vara smittade kontaktat djursjukhuset.

– Det kommer utbrott med kennelhosta med jämna mellanrum och just nu tycks vi vara uppe i ett sådant utbrott här i området, säger Cecilia Tegner på djursjukhuset Anicura.

Kennelhosta kommer ofta i skov, precis som influensan hos människor. Kennelhosta är en mycket smittsam sjukdom, vilket gör att det blir utbrott av sjukdomen med många drabbade individer när sjukdomen sprider sig mellan hundar. 

– Framförallt smittar det via direktkontakt mellan hundar, men kan också smitta indirekt via nysningar av en smittad hund på olika föremål, till exempel gemensamma vattenskålar, berättar Cecilia Tegner.

Symtom

Det typiska symtomet är hosta som kan likna kikhosta hos människor. Ofta kan hunden hosta tills den kräks.

I början av sjukdomsperioden kan hunden också få feber. Sjukdomen yttrar sig olika hos olika individer beroende på bland annat om hunden är vaccinerad eller inte, ålder och andra samtidiga sjukdomar. 

– I allvarliga fall får hunden utöver hostan hög feber, andningssvårigheter och nedsatt allmäntillstånd.

Är kennelhostan farlig för hunden?

– Kennelhosta är normalt inte farligt för en hund som är vaccinerad. Om hunden är ovaccinerad eller drabbas av en aggressiv variant av kennelhosta kan det potentiellt bli ett livshotande tillstånd.

De flesta behöver inte behandling

Kennelhosta är ett samlingsnamn för kikhosteliknande sjukdomar hos hundar. Oftast är det en kombination av virus som drabbar hunden tillsammans med en bakterie som är nära besläktad med människans kikhostebakterie.

Cecilia Tegner säger att de flesta hundar inte behöver någon behandling alls, utöver vila och kärlek. 

– Om hunden har mycket problem av sin hosta kan man behandla med medicin för att lindra symtomen. Är hunden allvarligt sjuk kan den behöva vårdas på klinik.

Undvika kontakt

Hur ska hundägarna tänka nu?

– Har man en frisk hund och vet om att det finns sjuka hundar i hundens närhet ska man undvika kontakt med dessa, exempelvis inte låta hunden vara på hunddagis om någon annan hund där drabbats av kennelhosta. 

Djursjukhuset uppger att de generellt säger att hunden inte ska ha kontakt med andra hundar två veckor efter att den är frisk, eftersom hunden fortfarande är smittsam. 

Cecilia Tegner säger att vaccin inte skyddar hunden till hundra procent mot sjukdom, men gör att symtomen blir mildare. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.