Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Motionscykling kan motverka alzheimers, visar ny studie. Hör ortopedläkaren Björn Alkner berätta. Foto: SVT

Höglandssjukhuset: Uthållighetsträning kan motverka alzheimers och diabetes

Uppdaterad
Publicerad

På Höglandssjukhuset har en detaljerad träningsstudie gjorts för att ta reda på om styrke- eller uthållighetsträning är det bästa för att motverka vissa sjukdomar som alzheimer och diabetes.

Studien genomfördes i Höglandssjukhusets träningsanläggning i Eksjö, i samarbete med Karolinska Instiutet. Ämnena som studerades var de signalsubstanser som frisätts från mitokondrierna. Dessa skyddar mot olika sjukdomstillstånd som alzheimer och diabetes.

Uthållighetsträning bättre än styrketräning

En tidigare studie indikerade på att styrketräning gav något bättre effekt än uthållighetsträning och nu ville man titta mer i detalj på effekterna av olika slags träning.

Till sin hjälp hade man forskningspersoner i tre olika grupper med tio deltagare i varje.

– Det var en grupp som styrketränade, en grupp som cykeltränade i 45 minuter och en kontrollgrupp som bara var stilla och satt och vilade. Vi tog sedan blodprover och muskelbiopsier från lårmuskeln, säger Björn Alkner, som är överläkare i ortopedi på Höglandssjukhuset.

I proverna syntes ingen signifikant ökning av signalsubstanserna vid styrketräning men däremot hos de som cykeltränade. Uthållighetsträning verkar alltså vara bättre för substanser som skyddar mot vissa sjukdomar.

– I alzheimer har man sett att de här ämnena uttrycks mer i den friska delen av hjärnan jämfört med den sjuka delen. Det är logiskt för ämnena kommer från mitokondrierna som stimuleras mer av uthållighetsträning än av styrketräning.

All träning är bra

Men i slutändan är rekommendationen ändå att träna oavsett i vilken form den tar sig. 

– Många studier visar att även lättare träning har goda effekter på hälsan, såsom promenader och lättare cykling. All träning är bra träning, säger Björn Alkner.

Månadens artikel

Studien publicerades i internationella tidskriften Journal of Applied Physiology där den blev utsedd till den månadens bästa artikel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.