Utlämning av misstänkte storbedragaren kan ta flera månader

Publicerad

Det kan ta lång tid innan den misstänkte så kallade storbedragaren kan komma utlämnas från Marocko till Sverige. Det tror den åklagare som nu tagit över fallet.

I nuläget är det runt 110 polisanmälningar som kommit in mot mannen som sitter fängslad i Marocko. 98 av dessa gäller grovt bedrägeri. De andra, bland annat penningtvätt och olaga hot.

– Totalt handlar det om över 100 miljoner som de drabbade lurats på, säger åklagare Kjell Jannesson i Kalmar.

Hittills har 50 miljoner spårats och belagts med kvarstad. Det handlar om kontanter, fastigheter och bilar. Men fortfarande saknas minst 50 miljoner – en summa som kan komma att växa.

”Levt vidlyftigt”

Men Kjell Jannesson säger att de drabbade inte ska räkna med att få ta del av hela kvarstadssumman.

– De som prioriteras i ett första skede är företag som banker, kreditinstitut och leasingbolag.

Bland de hundratalet drabbade finns flera personer från Jönköpings län. Några av dessa har SVT Nyheter Jönköping träffat och de har berättat om hur mannen duperat dem att låna stora summor och hur de nu hamnat i en ekonomiskt katastrofal situation.

Vet ni vad mannen gjort med pengarna?

– Som sagt – han har köpt fastigheter, hyrt och köpt bilar och levt väldigt vidlyftigt. Sedan misstänker vi att det finns pengar på olika konton någonstans, säger Jannesson.

Inget utlämningsavtal

Det var i oktober som mannens Ferrari exploderade utanför hans bostad i ett villaområde utanför Karlskrona i Blekinge. Ett attentat som tros varit riktat mot mannen. Strax därefter lämnade han landet – först till Spanien och därefter till Marocko. Han efterlystes internationellt och greps i november och sitter nu i fängelse där.

Marocko har inget utlämningsavtal med Sverige och enligt Jannesson kan det ta flera månader att få honom utlämnad. Något som de drabbade är mycket oroade för. De har begärt att bankerna fryser lånen i väntan på en rättegång.

– Går de inte med på att lämna ut honom så släpps han ur fängelset och kan, som jag uppfattat det, leva som en fri man så länge han inte lämnar Marocko, säger Jannesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bedrägerimisstänkt affärsman

Mer i ämnet