Foto: Johannes Tolf/SVT

Utlandsjakter allt mer populärt

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att jaga utanför Sveriges gränser är något som har utvecklats och vuxit på senare år. Enligt arrangören för Elmia game fair, jaktmässan i Jönköping som inleddes på torsdagen, märks ett klart ökat intresse både från utställare men framförallt från besökare när det gäller utländsk jakt.

–  Jag tror att man som jägare och människa alltid vill vidga sina vyer och skaffa sig mer kunskap och erfarenhet, säger Klas Brandt, mässansvarig för Elmia game fair som svar på frågan varför intresset för att jaga utomland har ökat.

Och han säger att han tror att intresset kommer att fortsätta att öka kommande år.

Det finns kritiker som anser att det är oetiskt med jaktresor till exempelvis afrikanska länder där det är svårt att få mig sig köttet hem. Vad säger du om den kritiken?

– Jag har förståelsen för att man kan reagera så, men det man kan vara säker på i Afrika är att köttet kommer behövande till del, säger Klas Brandt.

Svensk jakt ökad betydelse

Samtidigt som allt fler svenskar intresserar sig för att jaga vilt utanför landets gränser tror Klas Brandt att jakten i Sverige kommer att bli hetare.

– Jag tror att Sverige som jaktland kommer att öka i betydelse. Vi har fantastiska viltstammar och vi har framförallt en unik tradition i Sverige av allmogejakt. Du jagar inte på grund av social tillhörighet, utan alla kan faktiskt jaga i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.