Utredning visar: Farliga föroreningar vid Sunds glasbruk

Uppdaterad
Publicerad

Farliga föroreningar har hittats i undersökningar av marken där Sunds glasbruk låg, i de östra delarna av Jönköpings kommun.

Nu vill kommunen sanera marken – något som kan kosta mellan 10 till 20 miljoner.

Jönköpings kommun har gjort fördjupande utredningar av marken vid Sunds glasbruk i de östra delarna av kommunen.

I marken har det hittats arsenik och bly, men även nivåer av PAH (polyaromatiska kolväten) som uppstår när föremål hettas upp och förbränns.

”Fått tydligare bild”

Kommunen skriver att i marken där själva glasbruket låg är föroreningssituationen relativt omfattande, men att det är låg spridningsrisk till närliggande fastigheter.

– Det är positivt att vi nu kunnat få en tydligare bild av hur föroreningssituationen ser ut. De fastigheter som är grannar med det gamla glasbruket har vissa föroreningar på sina tomter, men det är inget som påverkar deras inomhusmiljö eller dricksvatten, säger Andreas Bengtsson, miljöingenjör på Jönköpings kommun.

Sätter upp skyltar

På fastigheten där glasbruket låg finns det på vissa platser betydligt högre halter som kan innebära en stor risk för människor som vistas där, exempelvis om man får i sig PAH-föroreningar via jord och damm under en längre tid.

Kommunen planerar nu för att sätta upp skyltar för varna om riskerna och har informerat närliggande fastighetsägare.

Kommunen planerar att sanera området, en åtgärd som kan kosta mellan 10 till 20 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.