Ellie Evaldsson lämnade julklappar till utsatta barn. Foto: Ulrica Abrahamsson/SVT

Här skänker Ellie julklappar till barn

Uppdaterad
Publicerad

Hjälporganisationer upplever att fler människor behöver stöd och ekonomisk hjälp under julen i år än tidigare år. Många har förlorat arbeten och de som är allra mest ensamma och utsatta drabbas av ytterligare isolering.

– Jag hoppas att alla ska få en så fin jul som möjligt. Det känns bra att få ge till barn som behöver det, säger Ellie Evaldsson.

Tillsammans med sin mormor Auli Tikkanen har hon varit och handlat julklappar som de lämnar till Frälsningsarmén. På varje paket finns en lapp som beskriver vad den innehåller och vilken ålder den kan passa till.

– Det är pussel, dockor, gosedjur och lite allt möjligt, säger Ellie Evaldsson.

– Tack, vad fint inslagna de är, säger Theres Frisk Svenson, verksamhetschef för Frälsningsarmén Södra Vätterbygden.

Foto: Ulrica Abrahamsson/SVT

I samband med pandemin ser Frälsningsarmén att behoven av hjälp är större än någonsin.

– Under julen upplever många utsattheten extra starkt. När gemenskap, mat och julklappar kommer i fokus blir det tydligt hur det är att stå utanför, säger Theres Frisk Svensson.

Tydlig ökning

Pandemin har i många fall lett till ytterligare isolering och en mer utarmad plånbok.

– Jag är orolig för att de som lider redan innan pandemin kommer att lida ännu mer nu. Vi behöver hjälpas åt. Vi räknar med att runt 130 hushåll har behov av hjälp av oss i år.

Även Giving people, som hjälper familjer med matkassar och presenter och julklappar ser en ökning till följd av coronapandemin.

– Vi har sett en stor ökning i antalet ansökningar och jag ser en tydlig ökning där man hänvisar till arbetslöshet och inkomstbortfall till följd av pandemin. Vi försöker hålla öppet möjligheten att ansöka om hjälp varje dag nu i jul och det ser ut att komma behövas, säger Linda Hellquist, generalsekreterare för Giving people.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.