• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

I klippet berättar biträdande smittskyddsläkare David Edenvik vilka utmaningar som finns när covidvaccinationerna ska genomföras nästa år. Foto: SVT/TT

Vaccinationerna i länet kan vara klara till sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Med det preliminära schemat gällande vaccinleveranser till Region Jönköping ser det ut som de flesta länsbor över 18 år kan vara vaccinerade mot covid-19 redan till sommaren.

– Men samtidigt ska vi komma ihåg att vaccinet inte är godkänt ännu och att det finns andra faktorer som kan fördröja leveranserna, säger David Edenvik, biträdande smittskyddsläkare.

Efter årskiftet kan vaccinationerna mot covid-19 komma igång. Först ut att få vaccin är äldre på särskilda boenden och de med hemtjänst. Även personalen där ingår i den första prioriterade gruppen.

Färdigvaccinerat redan i sommar

Men Folkhälsomyndigheten har nu skickat ut en preliminär plan till de svenska regionerna för hur mycket vaccin som kan levereras under januari och februari. För Jönköpings del handlar det om över 138 000 doser från tre olika tillverkare, vilket är fler doser än de räknat med.

Går allt enligt plan tror David Edenvik att de flesta länsbor kan ha fått två doser av vaccinet redan i början av sommaren.

Tror du att länsborna kommer att ta vaccinet?

– Jag hoppa alla förstår allvaret och tar det här vaccinet. Läser man på om det så tror jag att man kommer att inse att detta är ett bra vaccin som man kan känna sig trygg med, säger David Edenvik.

Inte godkänt för barn

Barn kommer inte att vaccineras i denna omgång.

– Vaccinet är inte godkänt för personer under 18 år ännu. Men barn är ju en grupp som inte blir särskilt sjuka av viruset har det visat sig, så det är ju rimligt att man väntar med den gruppen ändå, säger Edenvik.

Kommer barn att vaccineras mot covid-19 på sikt?

– Ja, på sikt tror jag att det här vaccinet kommer att godkännas för barn och att det blir aktuellt att vaccinera.

I klippet ovan berättar biträdande smittskyddsläkaren David Edenvik hur vården ska klara av vaccinationerna nästa år.

Vaccindoser till Region Jönköping

Pfizer 20 000 doser januari, 20 000 februari

Moderna 3 100 januari, 3 100 februari

Astra Zeneca 92 400 i februari

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.