Vaggeryd och Värnamo bäst på att hitta jobb till flyktingar

Flyktingar har bäst chans till jobb i Stockholmsregionen. Men om man ser till lokala förutsättningar blir bilden en annan. I Jönköpings län lyckas Vaggeryd och Värnamo över förväntan, medan till exempel Sävsjö och Habo ligger sämre till än vad som borde vara fallet.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har bearbetat siffror från bland annat SCB för att få en bild av hur kommunerna lyckas skaffa jobb till flyktingar. Det skriver Dagens Samhälle.

Man har vägt in tre avgörande faktorer som till stor del ligger utanför de lokala aktörernas kontroll: hur hög arbetslösheten är bland svenskfödda i kommunen, hur länge flyktingarna har bott i Sverige och vilken utbildningsnivå de har.

Tydligt fokus

Vaggeryd och Värnamo har enligt tidningen Dagens Samhälle lyckats bättre än vad förutsättningarna varit medan Sävsjö och Habo har lyckats sämre än förväntat.

– En förklaring kan vara att ansvaret för flyktingmottagningen ligger under kommunens arbetsmarknadsenhet, inte under socialförvaltningen. Det ger flyktingarna ett tydligt fokus på arbetsmarknaden, säger enhetschefen Jenny Andersson i Vaggeryd till tidningen.

Erbjöd ingen praktik

I Sävsjö säger chefen för indi­vid- och familjeomsorgen, Lillemor Hultqvist, att kommunen tidigare inte riktigt insåg hur mycket stöd flyktingarna behöver i början för att kunna rusta sig för arbetslivet.

– Vi kunde ha flyktingar på SFI under långa perioder utan att erbjuda någon praktik. I dag ser vi till varje individs behov på ett annat sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer