Elever orkar inte med lektionerna på grund av dålig luft. Foto: TT

Vaggerydsskola får böta för dålig luft

Publicerad

Hjortsjöskolan i Vaggeryd ska betala 400.000 kronor i böter på grund av bristfällig ventilation. Bland annat har elever inte orkat vara med under hela lektionerna.

Arbetsmiljöverket inspekterade skolan i september 2015 och hittade då flera brister i skolans arbetsmiljö. Personalen uppgav att luftkvaliteten inte upplevdes som tillräckligt bra och dessutom var temperaturen ojämn. Elever ska inte ha mått bra och har inte orkat vara med under hela lektionerna på grund av den dåliga luften i klassrummet.

Flera besök utan åtgärder

I sitt föreläggande skriver Arbetsmiljöverket att skolan meddelats om bristerna och att de måste åtgärda dem. Men vid det nästa besöket som var i mars 2016 hade skolan inte gjort någon utredning eller vidtagit några åtgärder. Även vid ytterligare en inspektion i september samma år hade inget hänt.

Och vid Arbetsmiljöverkets senaste besök i februari visade det sig att det fortfarande fanns brister i inomhusklimatet. Rektorn har fått information om hur många personer som får vara i samma rum för att ventilationen ska fungera. Dock menar rektorn att de inte klarar att organisera verksamheten så att de föreskrifterna kan följas.

Skolan har till den 1 september på sig att åtgärda bristerna med ventilationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.