Foto: TT

Vägglössen i hemmen blir allt vanligare

Publicerad

Anticimex har fått göra allt mer saneringar runt om i landet. I Jönköpings län har det även på sikt ökat med skadedjuren och det är idag inte ovanligt med vägglöss.

Enligt en undersökning av SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum AB, blir vägglöss i hemmet runt om i Sverige allt vanligare. Det är även lätt att de sprider sig till grannarna om man bor i flerfamiljshus. På tre år har antalet saneringar av vägglöss ökat med hela 45 procent i landet.

I Jönköpings län har det inte ökat lika mycket under de senaste åren, utan antalet saneringar ligger på en jämn nivå. Det finns dock en ökning på längre sikt. De orter som haft flest saneringar är länets största orter: Jönköping, Huskvarna, Värnamo, Nässjö, Tranås, Vetlanda och Eksjö.

Utlandsresor en stor faktor

Ökningen av vägglöss sker i takt med att svenskarna reser mer och mer och får med sig ohyra hem i resväskorna.

– Det viktigaste är att man har ögonen med sig när man är ute och reser och kollar efter vägglöss på hotellet innan man slår sig till ro, säger David Vedeskog, gruppchef Företagstjänster på Anticimex Jönköping till SVT. 

Man ska vara noggrann med att inte lägga sin väska under sängen då vägglössen trivs i sängramen och lätt kan åka ner i väskan. Man ska även tänka på att inte ställa väskan på sängen och den ska vara stängd. En annan viktig sak är att inte hänga in sina kläder i garderoben utan låt dem ligga kvar i den förslutna väskan.

Efter resan

När man väl kommer tillbaka efter resan och packar upp ska man göra det över en öppen yta med belysning så att man lätt kan upptäcka om man råkat få med några skadedjur hem.

– Om man fått med sig vägglöss, stäng väskan och ställ ut den och kontakta sedan Anticimex så ger vi dig rådgivning utefter situationen. Man kan frysa in sina kläder 1 vecka eller tvätta dem i 60 grader, då dör lössen. Det svåraste är med väskan, den måste man kolla igenom noggrant, förklarar David Vedeskog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.