Foto: SVT-Design

Vakt avvisade kvinna med romsk kjol – döms för diskriminering

Uppdaterad
Publicerad

En ordningsvakt vid en nattklubb i Jönköping vägrade släppa in en kvinna för att hon bar traditionell finskromsk kjol. Nu döms vakten för olaga diskriminering.

Händelsen inträffade i augusti 2016. Enligt förundersökningen hade kvinnan stått i kön till nattklubben tillsammans med bekanta.

När hon kom fram till dörren sa vakten enligt förundersökningen: ”Du får inte komma in med de där kläderna” och ”vi släpper inte folk med sådana kläder”. Kvinnan har även uppgett att vakten uppmanat henne att byta kläder.

Kände sig kränkt

I polisförhör beskrev kvinnan att hon tidigare kommit in på klubben i traditionell romsk klädsel och att hon kände sig kränkt av vaktens avvisning som skedde framför flera personer i kön.

Vakten, som även var arbetsledare för vakterna på klubben, erkände i polisförhör att han avvisat kvinnan, men förnekade brott. Han uppgav att det var klubbens ägare som bestämt klädreglerna.

Friades först – döms nu

Mannen åtalades för olaga diskriminering men friades av tingsrätten som inte ansåg det visat att han nekat kvinnan tillträde på grund av hennes ras, hudfärg eller etniska ursprung. Men en enig hovrätt resonerar annorlunda.

De skriver i domen att den klädkod nattvakten följde endast drabbade romska kvinnor. Avvisningen hade därför inte kunnat vara annan än att ”undvika att andra gäster skulle reagera mot närvaron av personer som genom sin klädsel visade att de var romer”.

Då avvisningen ska ha skett med uppsåt döms nattvakten därför för olaga diskriminering till 40 dagsböter á 200 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.