Under fredagen bevakar väktare Gislaveds gymnasium efter gårdagens misshandel på skolan. Foto: SVT/Håkan Montelius

Väktare på plats på Gislaveds gymnasium

Uppdaterad
Publicerad

I dag fredag är väktare på plats på Gislaveds gymnasium efter gårdagens misshandel av fyra personer. På grund av den upplevda otryggheten hålls endast huvudingången öppen.

– Vi ser mycket allvarligt på det som har hänt, säger Mats Spånberg, barn- och utbildningschef i Gislaveds kommuns.

Flera polispatruller kallades vid lunchtid på torsdagen till Gislaveds gymnasium. De första uppgifterna var att två elever misshandlats, men under fredagen berättade polisen att det handlar om fyra personer. Skadorna var lindriga och de behövde inte uppsöka sjukvård. Enligt polisen handlar det främst om knytnävsslag.

Läs mer: Bråk på gymnasieskola i Gislaved

En person i 20-årsåldern kunde på torsdagseftermiddagen gripas misstänkt för misshandeln.

– Den personen satt anhållen, men släpptes senare. Misstanken om misshandel är dock kvar, säger Göran Magnusson på Värnamopolisen under fredagsförmiddagen.

Vapenattrapp har hittats

Flera elever på skolan blev vittne till händelsen.

– Vi kommer att fortsätta förhöra vittnen nu under dagen, berättar Göran Magnusson.

Under gårdagen berättade polisen att det florerade ett rykte om att ett pistolliknande föremål ska ha använts vid misshandeln. I dag kan Göran Magnusson bekräfta att en vapenattrapp har hittats en bit från skolan.

– Sannolikt kan den sättas i samband med händelsen. Vapnet var inte riktigt.

Vet ni vad som har legat bakom misshandeln?

– Nej det vet vi inte.

Skolan stängde

Skolan stängdes under tiden som personal och elever informerades om misshandeln.

– De ropade ut i högtalarna att alla lärare skulle samlas och då blev vi inlåsta i klassrummet och fick inte gå någonstans. Det var lite chockerande för vi trodde inte det var så allvarligt, säger Elin Almqvist som går tredje året på samhällsprogrammet.

Amanda Thelin och Elin Almqvist går på samhällsprogrammet på Gislaveds gymnasium. Foto: SVT/Håkan Montelius

I samverkan med polisen bestämde sig skolan för att skicka hem alla elever.

– Det är väldigt allvarligt att vi får ett intrång i våra lokaler som slutar med våld. I ett öppet och demokratiskt samhälle är det mycket allvarligt, säger Mats Spånberg.

”Tillfällig åtgärd”

Under fredagen är det åter vanlig skoldag för eleverna. Men på grund av den upplevda otryggheten hålls endast huvudingången öppen och det är väktare på plats.

– Vi ville skapa en trygghet så att ingen känner att det som inträffade i går kan hända i dag, även om det vore väldigt osannolikt, säger Mats Spånberg och fortsätter:

– Vi betraktar detta som en tillfällig åtgärd. Vi vet också att polisen agerat mycket skickligt och hittat en misstänkt gärningsman.

Elevhälsan har förberett för att kunna ta hand om elever, men även personal, som vill prata med någon efter händelsen.

Betalar mer för väktare

Åtgärden med väktare på gymnasieskolan i Gislaved är långt ifrån unik. I augusti rapporterade SVT Nyheter Jönköping att kommunernas kostnader för väktare och ordningsvakter ökar i länet. I exempelvis Tranås har det funnits behov av väktarnärvaro i skolorna.

— Det är ju så att det varit oro på skolorna, med skadegörelse, klotter och takspring. Vi såg ett behov av väktare och även skolan har efterfrågat att väktare går genom skolorna för att skapa ett lugn i korridorerna, sa Bertil Fång som är räddningschef för Tranås och Ydre till SVT för några veckor sedan.

Hur känns det att det är väktare på skolan idag?

– Det kändes ändå skönt på något sätt. Det är bra just nu när något har hänt, men jag tycker inte det ska behövas annars, säger Elin Almqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.