Kvinno & tjejjouren i Jönköping har mer att göra under julen än resten av året. Det gör det svårt att möta efterfrågan på stöd till kvinnor och barn. Foto: Ellinor Eke-Göransson / Claudio Bresciani TT

Våld mot barn och kvinnor ökar under julen

Publicerad

Kvinno- och tjejjouren i Jönköping får in fler fall av våld och övergrepp mot kvinnor och barn under julen.

– Det kan handla om barn som blir sexuellt utnyttjade av en släkting som är på besök, säger Tania Karanja, verksamhetschef kvinno- och tjejjouren.

Högtider som ofta involverar alkohol är alltid en svår period för människor som lever i någon form av utsatthet.

– Det innebär att man får mer tid med den som utsätter, det ger mer spänningar och vi vet att våldet ofta eskalerar, säger Tania Karanja vid kvinno- och tjejjouren. 

För de flesta barn innebär jullovet något härligt men för utsatta barn kan det på många sätt vara extra svårt.

– Det innebär att det blir en längre tid när man inte får avbrott i form av att vara med skolkompisar eller exempelvis söka stöd hos en lärare, säger Tania Karanja. 

Jouren behöver hjälp

Det ökade trycket över jul innebär att de som arbetar på kvinno- och tjejjouren inte hinner med att hjälpa alla. I vissa fall kan det dröja flera veckor innan utsatta kvinnor och barn får hjälp.

– Vi behöver bli fler för att belysa att mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem, säger Tania Karanja.

Privatpersoner kan bli medlemmar och även skänka gåvor till de utsatta.

– Alla typer av engagemang är välkommet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.