Bakterie tog deras sons liv

Uppdaterad
Publicerad

”Hade vi bara fått informationen så hade inte Axel dött” säger Sigridur, en av ungefär 500 kvinnor som årligen förlorar sitt barn innan eller strax efter förlossning.

Nya siffror som Socialstyrelsen presenterade under tisdagen visar att Jönköpings landsting är ett av de som ligger högt vad gäller dödlighet hos barn innan eller kort efter förlossningen. Och så har det varit under flera år.

Två som drabbats är Sigridur och Stefan Gerleman i Vaggeryd. Lille Axel dog bara 45 minuter efter att han föddes den 5 april 2009.

-Jag höll honom i mina armar en kort stund, sedan var det slut, säger pappan Stefan.

Vanlig bakterie låg bakom

Anledningen till Axels död var att hans mamma bar på en bakterie som heter GBS. En tredjedel av alla kvinnor i Sverige bär på bakterien utan att ha symptom. Men i samband med förlossning kan den gå över till barnet och snabbt bli farlig.

Det går att stoppa att infektionen överförs till barnet vid förlossningen genom att ge mamman antibiotika. Men Sigridur fick aldrig penicillin. Trots misstankar gjordes heller inget test på henne.

-Hade vi bara fått informationen så hade inte Axel dött. Men vi visste inte ens att det fanns en sådan bakterie. Visste vi det hade vi själva reagerat för jag hade alla varningstecken, berättar Sigridur.

I Sigridurs fall gjordes det ett direkt fel eftersom hon inte fick antibiotika trots att det gått mer än 18 timmar efter att vattnet gått. Det bryter mot Socialstyrelsens riktlinjer, och Jönköpings landsting har kritiserats för händelsen.

Testas i USA

I många andra länder, exempelvis USA, kontrolleras alla kvinnor för GBS i slutet av graviditeten. Men inte i Sverige. Och trots att det är så många som bär på bakterien ger mödravården ingen information om att GBS finns.

Spädbarnsfonden är en ideell förening som vill stödja de som förlorat spädbarn och verka för att rädda fler barn till livet. Enligt föreningens ordförande Ingela Rådestad, som också är professor vid Sophiahemmets högskola, är GBS en viktig fråga.

-Man borde informera mer om bakterien. Här skiljer sig också vården i Sverige, i vissa regioner gör man kontroller av kvinnor, men i andra regioner gör man inte det. Även här borde Socialstyrelsen ta ansvar för att vården blir likvärdig, säger Ingela Rådestad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.