Cykelfantasten Elna Dahlstrand bestämde sig för att ta upp nedskräpningen i sin blogg. Foto: Privat/Eskil Laago

”Vanligt hyfs att plocka upp efter sig”

Publicerad

”I vacker miljö bjuder vi in till världens största cykelutmaning”. Så marknadsförs Vätternrundan. Men när Elna Dahlstrand cyklade förbi tävlingsrutten några dagar efter loppet förvånades hon över hur mycket skräp som cyklisterna lämnat efter sig.

Det var efter att ha cyklat längs vägen efter Vätternrundan som föreläsaren och cykelfantasten Elna Dahlstrand bestämde sig för att ta upp nedskräpningen i sin blogg på elnadahlstrand.se. Och inlägget fick snabbt stort genomslag.

– Det känns som en fråga som många bryr sig om. Alla tycker att det är tråkigt med nedskräpning och risken är att det blir en negativ stämpel på alla cyklister, säger hon.

”Vem ska plocka upp”

I bloggen tar hon upp många olika exempel på där folk skräpat ner:

  • ”Till dig som körde Vätternrundan, fick punktering och lämnade din slang i vägkanten just där man kör in i Skärstad. Vet du vad? Den ligger kvar där, din slang. Vem ska plocka upp den?
  • Till er som lagade punktering vid busshållplatsen vid Kullen. Kolsyrepatronerna ligger kvar och skräpar.
  • Till dig som tog en gel strax efter Ölmstadsdepån och slängde förpackningen i åkerkanten. Den ligger kvar.
  • Till er som kastade de där röda plastkorkarna till Enervits liquids i vägkanten. De ligger kvar där.”

– Det känns redan som att folk vill köra ihjäl en när man cyklar längs vägarna. Man vill inte att det skapas en ännu mer negativ syn på cyklister, säger hon.

”Extremt besvärande”

Sven Montelius är arrangemangschef för Vätternrundan och han säger att de är väl medvetna om problemet med nedskräpning.

– Det är extremt besvärande och olyckligt. Det handlar om ett miljövänligt motionslopp i en vacker miljö, säger han och fortsätter:

– Egentligen är det ju väldigt enkelt: Enligt svensk lag är det förbjudet med nedskräpning. Dessvärre verkar svenskar bli väldigt slarviga så fort de tar på sig en nummerlapp.

”Brinner för miljön”

Elna Dahlstrand vill vara noga med att poängtera att hon inte vill dra alla över en kam. Och att hon tycker det är bra att Vätternrundan använder sig av skräpzoner och städpatruller.

– Men jag brinner för miljön och jag tycker det hör till vanligt hyfs att plocka upp efter sig. Det är inte individens rätt att slänga skräp omkring sig, säger hon.

Sven Montelius menar att problemet inte är specifikt för just Vätternrundan.

– Det är ett samhällsproblem. Oavsett vilket lopp det handlar om ser det ut på samma sätt. Det är tråkigt för oss som vill arrangera en folkfest att fokus hamnar på nedskräpning, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.