Kaj: ”Det var det hemskaste jag varit med om i hela mitt liv” Foto: SVT

Väntan för prostatapatienter kan bli lång

Publicerad

Kaj Bergstrand i Eksjö är besviken på sjukvården. Efter att ha fått problem med förstorad prostata tvingades Kaj bära kateter. Under den långa tiden led han av svåra smärtor med infektioner som krävde flera akutbesök och hemsjukvård. Han blev skickad runt bland olika läkare och fick inga besked om behandling.

– Det här är det jävligaste jag varit med om, tretton månader av onödigt lidande, säger Kaj Bergstrand.

Kaj Bergstands problem prostataförstoringen gjorde att han tvingades bära kateter under en lång tid. Han led av svåra smärtor med infektioner som krävde flera akutbesök men också hemsjukvård. Under tiden blev han runtskickad bland olika läkare och fick inga besked om behandling.

– Jag träffa fem eller sex olika läkare. Och så det på höll på. Inte ett ord om vad de skulle göra eller när de skulle göra något.

Alternativ metod

Operation var uteslutet eftersom Kaj Bergstrand är en så kallad högriskpatient med flera olika sjukdomar. Först efter ett år fick han information om att det fanns ett alternativ. Han skickades då till en doktor i Kalmar som under många år utvecklat en välkänd värmebehandlingsmetod som nu mera, inom vetenskapen,  bevisats ge lika bra resultat som traditionell operation. Tekniken finns på flera landsting runt om i Sverige bland annat i Jönköpings län men används sällan.

– Det är en smärtfri behandling som tar mellan 6-10 minuter. Den görs med lokalbedövning. Patienten kan sedan hoppa i byxorna och till och med köra bilen hem, säger urologen Sony Schelin i Kalmar.

Efter besöket i Kalmar var Kaj Bergstrand mycket upprörd.

– Dom kunde skickat mig första dagen. Efteråt har jag grämt mig. Tänk att jag har behövt plågats så jävligt i över ett års tid, säger han.

”Inte tillräckligt duktiga”

Även på Höglandssjukhuset i Eksjö känner läkarna till metoden och har använt den, men väljer nu att remittera patienter som behöver metoden.

– Vi vill erbjuda patienterna den bästa behandlingen och det är operation anser vi. För de patienter som inte kan opereras så erbjuder vi den här värmebehandlingen på andra håll istället. När vi använde den metoden här så hade vi för få patienter för att vi skulle bli duktiga på metoden, säger David Robinsson.

Ungefär en tredjedel av alla män kommer under sin livstid att kräva en aktiv behandling det vill säga operation eller värmebehandling av förstorad prostata. Då handlar det inte om prostatacancer utan om godartad prostataförstoring men som ställer till svåra problem med förträngning i urinblåsan.

Cancerpatienter prioriteras

David Robinsson på Höglandssjukhuset i Eksjö menar att det finns en risk att patienter med prostataförstoring får vänta längre eftersom det finns nationella riktlinjer att cancerpatienter ska prioriteras.

– Vi har sagt i Sverige att vi ska prioritera dem som lider av cancer i prostatan eller urinblåsan i första hand och det gör att de här patienterna tyvärr kommer lite i skymundan av dem med misstänkt cancer, säger David Robinsson medicinskt ansvarig läkare på Höglandsjukhuset.

Men hur kunde det ändå ta tretton månader innan Kaj  Bergstrand skickades till Kalmar?

– Jag kommenterar inte enskilda fall. Principen är att så snabbt som möjligt skall ge patienten rätt behandling, säger han.

Har ni för hög arbetsbelastning?

– Om patienten har träffat 5 eller 6 olika läkare så har vi så klart misslyckats i det fallet. Vi skulle behöva mer resurser för att kunna ta hand om alla patienter på ett optimalt sätt, så är det ju.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer