– Jag känner hur dofterna kommer ut här och tar tag, säger Eva Andersson och visar med ett stryptag om halsen.
Vi står utanför en smink- och parfymbutik i centrala Jönköping. Dörrarna till butiken är stängda men eftersom Eva Andersson lider av doftöverkänslighet reagerar hon ändå.
Hon, och var femte svensk, lider av doftöverkänslighet. Något som Astma- och Allergiförbundet nu vill uppmärksamma under den pågående Parfymfria veckan.
Kan inte åka buss
Eva Andersson har blivit tvungen att köra bil i 45 år eftersom hon inte klarar av all parfymdoft från medpassagerare på bussen.
– Det skapar väldigt osäkra zoner att röra sig i, säger Eva Andersson.
Men som doftöverkänslig är det inte bara klassisk parfym som är ett problem. Hon kan till exempel inte använda tvättstuga eftersom att tvättmedel ofta är stark parfymerade. Även produkter som schampo, tvål och doftljus kan leda till en reaktion.
Skapar utanförskap
–Jag kan till exempel inte gå på en konsert, där det är stängda dörrar, säger Eva Andersson.
Det finns i dagsläget ingen medicinering mot doftöverkänslighet. För den som är drabbad handlar det enbart om att undvika de miljöer och dofter som en reagerar på.
– Hela den här biten är också en stor fysisk och psykisk stress som ger utanförskap. Det är kunskap som borde komma fram mer, överallt tycker jag.
Varken allergi eller astma
Vid doftöverkänslighet är nerverna i luftvägarnas slemhinna extra känsliga och reagerar på mycket små mängder av ämnen som andas in. Nästäppa eller rinnsnuva, kliande ögon och slembildning är några av symptomen. Därför liknar det astma och allergi, men orsakerna är inte desamma.
Varför anordnar ni Parfymfria veckan?
– De frågor vi jobbar men är ett så brett område, i år satsar vi extra på detta. Det är många som är doftöverkänsliga och det handlar inte bara om parfym, utan även tvättmedel, sköljmedel och deodorant, säger Gerd Starby från Astma- och Allergiföreningen i Jönköpings län.
Vad vill ni uppnå med veckan?
– Det är en vädjan till allmänheten att tänka efter. Jag tror inte på att ställa krav, men genom att sprida kunskap kan vi få igenom en förändring.
Sensorisk hyperreaktivitet
De med allvarligast doftöverkänslighet får diagnosen sensorisk hyperreaktivitet. Något som sex procent av den vuxna befolkningen har, enligt en undersökning från Skaraborgs sjukhus, i samarbete med Sahlgrenska universitetssjukhus. Framförallt är det kvinnor som fått diagnosen. Det innebär en kemisk överkänslighet som leder till besvär i luftvägarna.