Enligt vårdcentralerna i Jönköpings kommun är det få äldre kommer för att vaccinera sig mot covid-19. Men för Ing-Marie Brinck var det självklar att ta sprutan. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Vårdcentralerna slår larm – äldre kommer inte till vaccinationsbesök

Uppdaterad
Publicerad

Trots att vaccinationerna mot covid-19 för äldre inom hemtjänsten är i gång är det få som har tagit sprutan. Nu uppmanar vårdcentralerna alla äldre inom gruppen att kontakta vården.

I slutet av december startade vaccinationen mot covid-19. I förra veckan öppnade fem vårdcentraler i Jönköpings kommun upp för att vaccinera personal och äldre med hemtjänst och personer i deras närhet. Men hittills har få äldre dykt upp för att vaccinera sig i Jönköpings kommun.

– Vi har märkt när vi vaccinerar att det är mycket personal som kommer. Men vi vill också få dit de äldre, för vi har ju vaccinationen för att skydda de äldre, säger Lisa Wretmo som är ansvarig för covidvaccinationen på Wetterhälsan.

Corona Jönköping

Kommunen har informerat

Enligt Jönköpings kommun har man jobbat med att informera de äldre inom hemtjänsten att de ska vaccinera sig sedan de fick informationen att det var deras tur.

– Jag tror att en anledning till att fler äldre inte vaccinerat sig är för att det nyligen blev klart att de ska vaccinera sig. Sedan handlar det också om att äldre personer som varit isolerade i månader, och nu ska man då ta sig ut till en av fem vårdcentraler, det kan också påverka, säger Camilla Johansson som är äldreomsorgschef i Jönköpings kommun.

Vad kan ni göra för att fler äldre ska vaccinera sig?

– Det vi kan göra är att prata om det i samhället. Vi inom hemtjänsten kan stöta på med information och erbjuda hjälp och stöd i fall man behöver det för att boka tid, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet