Vårdförbundet varslar om övertidsblockad i 29 kommuner, bland annat Jönköpings kommun. Foto: Jessica Gow/TT

Vårdförbundet varslar om ny blockad – i Jönköpings kommun

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundet vill nu utöka övertidsblockaden till att även omfatta kommunanställda, bland annat inom elevhälsa och hemsjukvård.

I Jönköpings kommun berörs 250 sjuksköterskor och skolsköterskor av blockaden.

25 april trädde Vårdförbundets blockad mot samtliga regioner i kraft. Nu utökas blockaden till den kommunala hälso- och sjukvården i 29 kommuner, där Jönköpings kommun omfattas.

Blockaden träder i kraft den 20 maj. Totalt berörs 5 000 kommunanställda i Sverige.

– Våra yrkesgrupper som jobbar i kommunal regi gör livsviktiga insatser som till exempel skolsköterskor och sjuksköterskor på särskilda boenden. Coronakommissionens slutsatser visar att sjuksköterskorna måste bli fler i den kommunala hälso- och sjukvården men ingenting har hänt. Våra förhandlingar om bättre arbetstider och löner rör också dem och vi hoppas att SKR inser att vi menar allvar med att vi vill rädda vården, säger Sineva Ribeiro, ordförande på Vårdförbundet.

Kommunen ska analysera

Kommunerna har nu två veckor på sig att svara på varslet innan blockaden träder i kraft. Av de 250 personer som berörs i Jönköpings kommun är cirka 40 anställda som skolsköterskor inom elevhälsan.

– Som det ser ut vid en första överblick så påverkas framför allt hemsjukvården. En intern analys behöver göras innan vi vet hur omfattningen ser ut. Även elevhälsan kan påverkas, men just nu vet vi inte i vilken utsträckning, säger Charlotte Karlsson, HR-direktör i Jönköpings kommun.

Blockaden mot övertid, mertid och nyanställningar innebär att arbetsgivaren inte får beordra övertid eller mertid för de anställda. Arbetsgivaren får heller inte nyanställa för att ersätta övertiden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför vårdförbundet i Jönköpings län kräver skadestånd av regionen utifrån det tidigare varslet och blockaden mot övertid inom regionen. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.