Foto: SVT.

Vårdpersonal i protestaktion

Uppdaterad
Publicerad

Den fjärde september demonstrerar vårdpersonal i Rådhusparken i Jönköping, för att visa sitt missnöje med försämringar i vården. Det handlar om den landsomfattande protestaktionen ”Slut på rean – en annan vård är möjlig”.

Bakom vårdupproret finns ett centralt nätverk där både vårdpersonal, patientföreningar och anhöriga ingår. Det handlar om alla typer av vårdpersonal som sjuksköterskor, barnmorskor, undersköterskor och läkare.

De vänder sig till ansvariga politiker i protest mot nedskärningar och försämrade arbetsvillkor. Bland de konkreta kraven finns färre patienter per sjuksköterska i akutsjukvården och att stängda vårdplatser måste öppnas igen.

Bra engagemang

På Vårdförbundet i Jönköping, som organiserar sjuksköterskor, stöder man initiativet.

– Vi är positiva till engagemanget, säger Eva-Lotta Lager, avdelningsordförande på Vårdförbundet i Jönköping.

Vårdförbundets medlemmar i länet känner igen kritiken. Regionen i Jönköping har exempelvis den här sommaren kraftigt minskat antalet vårdplatser på länets sjukhus och alla kommer inte att öppnas igen.

– Vi har haft en tuff sommar och det har handlat om brist på både personal och vårdplatser, menar Eva-Lotta Lager på Vårdförbundet.

Spred sig

Bakgrunden till nätverket bakom ”Slut på rean – en annan vård är möjlig” är att tre sjuksköterskor vill göra sig hörda och planerade för demonstrationer i Stockholm och Landskrona.

Men protesterna har spridit sig över landet och nu kommer manifestationer att hållas på drygt 20 olika platser den fjärde september, och Jönköping är en av dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer