Börje har samlat vasaloppsminnen från sju decennier i sitt stall, och tycker att det är skönt att det finns mer plats i bostadshuset nu. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Världens meste vasaloppsåkare laddar upp igen

Publicerad

För två år sedan fick han en stroke när det bara var två mil kvar av hans 59:e Vasalopp. I år åkte 84-åringen igen, med flera familjemedlemmar som sällskap. Och nu pågår uppladdningen inför det som förhoppningsvis blir Börje Karlssons 60:e målgång.

Ute har växtligheten gulnat i värmen, men så fort man kliver in i Börje Karlssons stall förflyttas man i tanken till Dalarna och vintern.

Här står tjugo par vasaloppsskidor uppradade längs väggen. Från de första träsksidorna med stavar som har trugor stora som assietter, till de sista glasfiberskidorna med stavar som bara har som små piggar längst ner.

– Skulle jag har åkt Vasaloppet nu med mina första skidor skulle jag inte klara det. Långtifrån. Jag skulle bara komma till Mångsbodarna, säger Börje Karlsson.

Träskidor och läkarintyg

Tekniken har gått framåt och gjort det lättare att genomföra det nio mil långa loppet mellan Sälen och Mora än 1956 när han gjorde sitt första lopp.

– Det går inte att jämföra. Då var det träskidor och handgjorda spår och dåligt stavfäste. Det var tungt. Mycket tungt, och det krävdes läkarintyg för att man skulle få ställa upp i loppet.

På en bänk inne i stallet står Börjes första vallarlåda. Väggen är fylld av fotografier och kransar han fått från Vasaloppet efter 30, 40 och 50 åkta lopp. Diplom visar att han åkt Vasaloppet även i såväl Minnesota i USA som det japanska Vasaloppet.

Men i Dalarna har det blivit 60 riktiga Vasalopp och 9 Öppet spår, vilket gör honom till den person i världen som åkt flest lopp.

– Det som lockar är att det är väldigt trevlig gemenskap. Vi åker ju en buss härifrån Landsbro, så det blir både en utflykt och inspiration samtidigt, säger Börje Karlsson.

Åkte med famljen

I vintras hade han med sig sin dotter under hela loppet. Att hon även är läkare gör det extra tryggt.

– Ända tills jag fick stroken tyckte jag att det var ganska behagligt att åka Vasaloppet, men nu är det tungt igen. Det har respekt med sig.

Flera andra familjemedlemmar åkte också i våras, och på mållinjen stod tre generationer samtidigt.

– Det var en härlig känsla. Det var mitt roligaste Vasalopp faktiskt.

Börje visar guldplaketten han fick efter 50 åkta lopp. Han kallar samlingen i stallet för sitt vasaloppsmuseum, men det är inte öppet för annat än vänner och ibland för andra vasaloppsveteraner.

Tre skyltdockor bär Börjes gamla skiddräkter och mössor. Runt hela rummet, närmast taket, hänger nästan alla nummerlappar han åkt med. I början återanvände de nummerlapparna, så dem fick man inte behålla.

”Två mil kvar till 60”

Skidtävlingen har blivit en stor del av Börje Karlssons liv.

– Ja, man räknar ju före och efter Vasaloppet och man har alltid träningen i huvudet.

Förberedelserna pågår under hela året. Genom att äta rätt kost och motionera varje dag håller sig Börje i form.

– När vi var unga hade vi tunga arbeten, och det utgjorde grunden till konditionen, så vi började inte träna förrän framåt hösten. Men nu när jag inte arbetar lika mycket försöker jag motionera varje dag. Jag cyklar lite och stavgång är bra i min ålder. Om balansen hänger med ska jag ta fram rullskidorna i augusti, säger han.

Och nu satsar Börje Karlsson på att stå på startlinjen i mars igen.

– Jag tänker starta, jag har ju två mil kvar till 60 Vasalopp. Får se hur långt jag kommer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer