Texten på bilden till vänster är tagen ur den film som den misstänkte pojken lade ut på Youtube för två veckor sedan. Foto: Jonatan Nilsson/SVT/Skärmbild

Varnade på sociala medier om knivattacken

Uppdaterad
Publicerad

Den pojke som misstänks för mordförsök efter att ha attackerat två elever på Råslättsskolan i Jönköping under onsdagen, varnade sin omgivning för dådet.

Redan för två veckor sedan publicerade den misstänkte pojken en film på Youtube där han skriver att han planerar ett dåd och mål för attacken är personer i hans omgivning som han menar har förstört hans och hans vänners liv. Han skriver också att filmen kommer att bli hans sista.

Flera personer har i kommentarer till filmen försökt stoppa honom och ifrågasatt hans planer.

Hade scream-mask

Även på andra sociala medier har pojken berättat om sina planer. På flera bilder poserar han med en så kallad ”scream”-mask, en mask som figurerar i en skräckfilmsserie. Enligt obekräftade uppgifter bar han en liknande mask vid knivattacken på onsdagsmorgonen. På bilderna syns även pojken hållandes en stor kniv.

Heléne Thomasson, kammaråklagare, uppger att hon inte känner till om det finns några polisanmälningar eller orosanmälningar efter pojkens inlägg på sociala medier.

– De har inte kommit till min kännedom i vart fall, men sedan kan jag bekräfta att vi har tillgång till filmklipp och liknande som vi säkrade under gårdagen och vi kommer fortsätta jobba med de spåren också, säger hon.

Två elever skadades

Vid attacken som ägde rum på Råslättsskolan i Jönköping skadades två elever lindrigt. Pojken misstänks för mordförsök och är omhändertagen av sociala myndigheter.

– Vi har inte preciserat antalet målsägande utan vi utreder försök till mord och det är vad vi gått ut med just nu, säger Heléne Thomasson.

Tror ni han ville skada fler personer?

– Det är inget vi kommenterar i nuläget.

Hon vill heller inte kommentera hur pojken ställer sig till brottsmisstankarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivdådet på Råslätt

Mer i ämnet