Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Manuset till Roy Anderssons klassiker En kärlekshistoria ställs ut i Gummifabriken under filmfestivalen – se fler objekt i videoklippet. Foto: SVT

Värnamo filmhistoriska festival går mot nytt publikrekord

Publicerad

Förköpsbiljetterna vittnar om att Värnamo filmhistoriska festival kommer att slå nytt publikrekord i år. Med gäster som Pernilla August och Jan Troell hoppas arrangörerna locka besökare från hela landet.

– Det drar uppmärksamhet till festivalen, säger Lars Alkner, kulturchef på Värnamo kommun.

Det är 18-21 april som filmfestivalen för tredje gången arrangeras i Gummifabriken i Värnamo. På programmet står bland annat besök av skådespelerskan Pernilla August, filmskaparen Jan Troell och dokumentärfilmaren Tom Alandh.

I tre salonger visas filmer i olika genrer – allt från Lasse Åbergs Snowroller till Ingmar Bergmans Tystnaden.

– Filmerna är gjorda för att visas på biograf och inte att streamas. Så vi visar dem i originalversion kan man säga, säger Lars Alkner.

Speciell upplevelse i en biosalong

Den konstnärliga ledaren för filmfestivalen Kalle Boman betonar vikten av att uppleva filmer tillsammans på en bioduk – i en tid där många filmer streamas på enskilda skärmar.

– Det är väldigt viktigt. Det som uppstår när man ser något med andra människor och får ta del av deras reaktioner. Då är det inte bara jag och skärmen utan man befinner sig i en social situation. Den sociala situationen tror jag har mycket med demokratin att göra, säger Kalle Boman.

Första året var det runt 1000 besökare och förra året var det dubbelt så många.

I biografen ställs några udda filmhistoriska objekt ut – se vilka i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.