Värnamo kommun har en plan för hur man ska få budgeten i balans. Foto: SVT/TT

Värnamo kommun går 18 miljoner back

Uppdaterad
Publicerad

Före sommaren konstaterade kommunstyrelsen i Värnamo att flera nämnder inte skulle klara att hålla sin budget i år, om kostnaderna fortsatte enligt prognosen.

Prognosen gjordes i början av sommaren och visade att, om inget förändras, Värnamo kommun kommer göra ett resultat på minus 18 miljoner kronor under 2018. De nämnder som berörs fick då i uppdrag att ta fram åtgärder för att få ordning på ekonomin.

– Värnamo kommun har en i grunden stark ekonomi och det vi gör nu är att säkerställa att det fortsätter vara så. Vi vill långsiktigt uppnå en budget i balans med inriktning på att bibehålla en kärnverksamhet med god kvalitet och också vara en trygg arbetsgivare, säger Hans-Göran Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Förslagen presenterades för kommunstyrelsen på tisdagen och politikerna beslutade enhälligt att ge nämnderna i uppdrag att genomföra de åtgärder som nämnden anser nödvändiga.

– Nämnderna har ansvar för att hålla den budget vi har kommit överens om i kommunfullmäktige. När vi nu ser att prognosen visar att budgeten inte håller, måste respektive nämnd ta just det ansvaret, säger Hans-Göran Johansson.

Nya lagar en orsak

En anledning till att nämnderna har svårt att få ekonomin att gå ihop är förändrade förutsättningar och uppdrag som nya lagar som eller annat som kommunen själv inte styr över.

– 18 miljoner kronor är mycket pengar, men i relation till kommunens totala kostnader på över två miljarder kronor, handlar det om mindre än en procent. Vi har fortfarande en av länets starkaste ekonomier, och så vill vi ha det även framöver, säger Hans-Göran Johansson.

Kommunstyrelsen kommer nu invänta nästa delårsrapport och besked om statens framtida bidrag till kommunerna, innan eventuella andra åtgärder görs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.