Värnamo kommun är med i det länsövergripande projektet som mäter droghalten i kommunens avloppsvatten. Foto: TT/Värnamo kommun

Flera kommuner mäter droghalter i avloppsvatten

Uppdaterad
Publicerad

Idag startar ett projekt där polisen i Värnamo tillsammans med kommunen mäter halten av droger i kommunens avloppsvatten. Projektet är länsövergripande och syftet med mätningarna är att följa omfattningen av användningen av narkotika.

Mätningarna går till på så sätt att drogresterna utsöndras med urinen och transporteras till kommunens reningsverk. Mätningarna görs två gånger om året under två års tid.

Marcus Skytt är säkerhetssamordnare i Värnamo kommun. Han tycker att det är viktigt att vara med i det länsövergripande projektet för att öka kvalitén på kommunens brottsförebyggande arbete.

– God kunskap om de lokala problemen ökar sannolikheten att lägesbilden blir mer rättvisande och åtgärderna mer träffsäkra, säger han i kommunens pressmeddelande.

Reningsverket Pålslund i Värnamo ska samla in inkommande avloppsvatten från klockan åtta på onsdagsmorgonen till torsdag morgon klockan åtta. Proverna förvaras på Pålslund i en miljö som håller minus 20 grader och skickas sedan vidare för analys.

– Det betyder till exempel att vi kan jobba förebyggande tillsammans med exempelvis skolan och andra viktiga aktörer i området, säger Lucas Seiron, enhetschef förebyggande insatser på medborgarförvaltningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.