En person misstänks för brott efter att ta fotograferat militärövningen i Skillingaryd. Foto: SVT

Värnamopolisens skarpa uppmaning: Fotografera inte militärövningen i Skillingaryd

Uppdaterad
Publicerad

En privatperson misstänks för brott efter att ha fotograferat natoövningen som pågår i länet.

Nu går polisen ut med en skarp uppmaning om att inte fotografera eller filma militärövningarna eftersom att övningsområdena klassas som skyddsobjekt.

På sociala medier skriver polisen i Värnamo att områdena runt Skillingaryd där det pågår militärövning klassas som skyddsobjekt och att det därför råder fotoförbud. Uppmaningen kommer efter att en person fotograferat övningen, något som P4 Jönköping berättat.

Anders Sund, lokalpolisområdeschef i Värnamo, berättar att militärer lade märke till en privatperson fotograferade in i området.

Sverige och Nato

– Det finns ingenting i den händelsen som tyder på att det skulle vara någon ond avsikt eller försök att kartlägga skyddsobjektet. Bedömningen är att man inte har tänkt sig för. Personen i fråga har förstått det olämpliga, säger han till SVT Nyheter Jönköping.

Kan leda till fängelsestraff

Hittills har polisen bara haft ett liknande ärende att hantera kring Nato-övningen i Skillingaryd.

Är det ett brott mot lagen att filma militärer som hoppar fallskärm i luften, eller är det först ett brott om man filmar in på området?

–Jag har inte detaljkunskap om hur skyddsområdet är angivet. I det här fallet har man fotograferat in på det avspärrade området som är uppmärkt som skyddsobjekt.

Olovlig avbildning av skyddsobjekt kan leda till böter eller fängelse.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när soldater från USA och flera andra Nato-länder landar på militärflygfältet i Hagshult Foto: Jonas Tubbin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet