Erik Andersson är kollektivtrafikstrateg på Jönköpings Länstrafik. Foto: SVT/Charlotte Göransson

Värnamos natturer till Jönköping läggs tidigare på helgen

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings Länstrafik, JLT, kommer att tidigarelägga helgturerna mellan Värnamo och Jönköping i höstens tabell. Anledningen är att turerna varit för stökiga och chaufförernas arbetsmiljö har inte varit hållbar.

För två år sedan rapporterade vi om att de sena turerna mellan Värnamo och Jönköping på helgerna ställdes in, på grund av bland annat fylla, hot och folk som kissar i mittgången. Senare sattes turerna in igen och i samarbete med Värnamo och Vaggeryds kommun fanns en bussvärd med på varje resa.

”Är inte vårt huvuduppdrag”

Men att ha en bussvärd med på varje tur blev för dyrt. Istället väljer JLT nu en variant som varit lyckad för nattbussarna från Jönköping till Nässjö, att bussarna istället avgår ett par timmar tidigare. En förändring som skulle kunna medföra färre resenärer.

– Självklart kan det bli det. Men det här är inte vårt huvuduppdrag, det är skol- och arbetspendlingsresor, säger Erik Andersson som är kollektivtrafikstrateg och menar att de här turerna är en extraservice till länsborna.

Blir annan resenärstyp

När de bytt tider för bussarna till Nässjö, har de märkt att det blir annat folk som åker eftersom kulturhuset, restauranger och biografen oftast stänger innan eller vid midnatt, menar Erik Andersson.

– Då tror vi att det inte blir de som tvunget måste vara kvar och dricka de sista groggarna efter klockan två, säger han.

Hör mer av Länstrafikens Erik Andersson i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.