Kalle Melin, timmerman och hantverksforskare. Foto: Jonas Tubbin

Varsam renovering av en av landets äldsta träbyggnader

Publicerad

Tiondeboden bredvid kyrkan i Ingatorp i Eksjö kommun är en av landets äldsta byggnader som inte är en kyrka. Nu renoveras fastigheten från tidigt 1200-tal med varsam hand.

– Invändigt när man är i rummet så vill vi inte att man ska se några förändringar, vilket har gjort att vi har gjort kirurgiska timmerlagningar, säger Kalle Melin, timmerman och hantverksforskare.

I boden lämnade Ingatorpsborna sitt tionde till kyrkan under medeltiden. Forskare vid Lunds universitet har daterat byggnaden till 1220-talet. Det har gjorts genom att ta prover på virket i byggnaden.  Och ungefär 90 procent av virket i tiondeboden är från den tiden, något som är unikt.

– Jämför man med de äldsta bevarade timmerkyrkorna så är den här byggnaden mycket mindre omändrad, vilket är helt unikt. När man är inne i rummet så skulle jag vilja påstå att det är Europas minst omändrade 1200-talsrum i trä.

Tiondeboden på kyrkogården i Ingatorp renoveras. Foto: Jonas Tubbin

Byter hela taket

Tiondeboden har renoverats i flera omgångar de senaste åren. Tidigare trodde man att boden var från 1700-talet, men för tio år sedan upptäckte forskarna att den var betydligt äldre. Sista etappen i renoveringen kostar drygt en miljon kronor och finansieras av stiftet. I oktober ska jobbet vara klart och då har trasigt timmer bytts ut och det tegeltak som legat i cirka hundra år har ersatts med ett spåntak. Cirka 5.000 handgjorda spån har då spikats fast med handsmidda spikar, samma metod som användes när man lade spåntak under medeltiden.

– Vi har haft motorsåg till hjälp vid fällning av träd i stiftsskogen här i Ingatorp då vi fick gå ut och leta reda på bra träd till det hela. Men sedan har det varit klyvning och huggning helt manuellt, så det är ett ganska stort arbete som har gjorts, säger snickaren Börje Samuelsson i en paus i sitt arbete med att lägga nytt tak.

Livslängden på ett spåntak som underhålls och tjäras regelbundet har historiskt varit runt 150 år.

– Men med den miljöpåverkan vi har i dag har det blivit tuffare att vara spåntak. Bland annat så leder mildare vintrar till att taken utsätts för mer väta än tidigare, något som kan förkorta livslängden. Men en dryg mansålder ska det nog minst hålla, säger Börje Samuelsson.

Återinvigning i oktober

Renoveringen kommer att vara klar i oktober och då kommer församlingen att hålla en återinvigning av byggnaden. Eftersom tionde inte samlas in i natura nu för tiden kommer boden i stället sannolikt att användas som förråd.

– Man kommer att förvara saker där som inte är skadligt för byggnaden, vilket är bra. Byggnader mår bäst om de används, säger Kalle Melin.

Hantverksforskaren Kalle Melin har kunnat studera medeltida byggmetoder under renoveringen. Foto: Jonas Tubbin

Han har känt sig privilegierad som har fått jobba med tiondeboden på kyrkogården i Ingatorp.

– Som hantverksforskare så är det väldigt sällan man får titta in under spånen och bakom brädorna. Det skulle man aldrig, med rätta, få tillstånd till bara för att undersöka. Här gör vi det för att vi måste för att rädda byggnaden för framtiden och då är det ett unikt tillfälle att få se det man aldrig får se annars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.