Varseltakten avtar – men fler skriver in sig som arbetslösa

Uppdaterad
Publicerad

Under förra veckan minskade antalet varsel till 4001 personer. Den vecka då flest varsel registrerades var mellan den 23–29 mars då antalet personer berörda av varsel uppgick till 18 433.

Totalt har 60 134 personer blivit varslade om uppsägning sedan den 1 mars. 2055 av dem är från Jönköpings län.

Arbetslösheten ökar i snabb takt och är nu 8,0 procent. Men antalet personer som varslas om uppsägning har dämpats ändå under den senaste veckan.

– Det är en påtaglig dämpning i antalet varsel vilket kan bero på att Tillväxtverket börjat bevilja stöd för korttidsarbete, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Bärplockare sökes

På Arbetsförmedlingens platsbank finns nu en flik för arbetsgivare som akut söker arbetskraft. Det handlar om jobb främst inom vården och gröna näringar, såsom bärplockare.

– Krisen kommer att påskynda strukturomvandlingen. Rådet till de som blir arbetslösa är att söka de jobb som finns och att uppdatera sin kompetens för att vara redo att ta de jobb som kommer när krisen är över, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.