Värsta angreppen av granbarkborren på tio år

Publicerad

Enligt Skogsstyrelsen har det förekommit flera angrepp av granbarkborren i flera län i södra Sverige. Angreppen är de värsta på tio år och anledningen är sommarens värmebölja.

Den värmeböljan som låg över landet i flera månader gjorde skadeinsekterna redan hunnit få avkommor som svärmar och det är ovanligt.

– Vi hittar grupper om 20-talet träd på samma ställe som är angripna. Vi får backa tillbaka till åren efter stormen Gudrun för att hitta angrepp i samma omfattning, skriver Mats Carlén, regional skadesamordnare för Skogsstyrelsens Region Syd i ett pressmedelande.

Flera län drabbade

De kraftigaste angreppen som upptäckts så långt finns i sydöstra delarna av södra Sverige, främst Östra Kronoberg, Blekinge och Kalmar, men rapporter om spridda angrepp kommer nu in löpande från stora delar av regionen. Angreppen kan orsaka stora ekonomiska förluster på sikt.

Fler söker dispens

Många skogsägare från flera län, bland annat Jönköping ansöker nu om dispens hos skogsstyrelsen för att få avverka skogen tidigare än de sex veckor de normalt måste vänta.

– Alla skogsägare behöver inventera sina äldre granbestånd, även medelålders gallringsbestånd på torr mark eller vanligtvis fuktig mark kan vara angripna. Om du inte har möjlighet att själv inventera så kontakta din virkesköpare eller rådgivare för att få hjälp, skriver Mats Carlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.