Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mätningar visar att kokainanvändandet ökat något i Värnamo. Foto: SVT/TT

Vattenprov visar på mer droger vid skolavslutningen

Uppdaterad
Publicerad

Vid årets skoavslutning gjordes mätningar av avloppsvattnet i Värnamo och den ger indikationer om droganvändning. Det konstaterar Värnamo kommun som på torsdagen presenterade resultatet av mätningen.

Resultatet visar på förekomst av olika substanser i vattnet, bland annat kokain. Värnamo kommun har själva gjort mätningar en gång tidigare, vid en helg under 2022. Den visade bland annat på förekomst av 2,9 doser kokain per tusen invånare och dygn. Mätningen vid skolavslutningen visade på ett högre resultat, nämligen 4,0 doser kokain.

Del i strategi

Provtagningen av avloppsvattnet är en metod som är en del i en övergripande strategi för att få en lägesbild av droganvändningen.

– De här resultaten tillsammans med annan data kan hjälpa oss att forma insatser och bli mer proaktiva, säger Marcus Skytt, säkerhetssamordnare i Värnamo kommun.

Utmaning för fältare

För fältsekreterarna, skolan och polisen är mätningarna av stor betydelse.

– Vi blir mer medvetna om vilka utmaningar vi har att jobba med och kan förbereda åtgärder, säger Jennie Torstensson, fältsekreterare.

I klippet berättar Jennie Torstensson mer om vilka substanser som hittades i vattnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.