Rekordhöga hyreskrav inför 2024 Foto: Fredrik Persson/TT

Vätterhem vill rekordhöja hyrorna

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala bostadsbolaget Vätterhem i Jönköping vill höja hyrorna med 10 procent nästa år. Det framgår av bolagets yrkande som nu är klart inför hyresförhandlingarna.

Förra året yrkade Vätterhem på en höjning strax under 6 procent, något som efter förhandlingarna slutade med 3,9 procent. Men nu går man alltså ut betydligt högre och lägger sig på 10 procent, vilket motsvarar 109 kronor per kvadratmeter och år, något som Jönköpings-Posten var först att berätta.

Kraftiga kostnadsökningar

– Vi har sett kraftiga kostnadsökningar under året. Vi vill upprätthålla vår service och vår standard, och det kräver täckning av kostnaderna, säger Vätterhems VD Raymond Paska till SVT.

Men samtidigt har många det idag tufft ekonomiskt?

– Det får vi väga in i förhandlingarna, men i anständighetens namn måste jag vara tydlig med att vi står inför stora höjningar, samtidigt ska jag inte föregripa förhandlingarna med Hyresgästföreningen.

Andra kan följa efter

Vätterhem med sina nästan 9 000 lägenheter i Jönköpings kommun är länets största kommunala bostadsbolag, och bolagets hyreshöjningar brukar vara norm även för andra bostadsbolag i länet.

Sedan tidigare har även de privata fastighetsägarna gått ut med hyreskrav på 12 procent. I klippet nedan kan du höra motiveringen därifrån:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.