Foto: SVT

Vätterrundan i fokus i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Idag debatterades Vätternrundan i riksdagen under en hearing och temat var ”Är Vätternrundan är möjlig att arrangera i ytterligare 50 år”.

Under hearingen berättade Vätternrundans vd Gunilla Brynell om en av de viktigaste frågorna för världens största motionslopp – att skapa 30 bilglesa mil.

– Att arrangera ett motionslopp på cykel är en ständig utmaning och en tuff kamp med myndigheter för att kunna ge deltagarna säkra och trygga lopp, berättade hon. Ska vi kunna fortsätta och utveckla våra olika lopp måste säkerheten öka för cyklisterna och det görs enklast genom att vägarna blir avlysta från bilister under loppen.

Exempelvis cyklar, enligt Gunilla Brynell, över 30 000 cyklister på avstängda vägar genom New York varje år.

Stelbent

– Men stelbenta lagar och tungrodd byråkrati sätter stopp för det i Sverige. Ett mer modernt synsätt där folkhälsa och miljö får mer framträdande roller skulle leda till säkrare cykelarrangemang, både för Vätternrundan och för andra arrangörer som behöver tillgång till vägen, menade Gunilla Brynell.

Under hearingen berättade professor Peter Schantz vid GIH om sin forskning. Den visar att om de 110 000 bilister i Stor-Stockholm som har mindre än 30 minuters cykelväg till jobbet i stället cyklade, skulle den hälsoekonomiska vinsten bli 2,5 miljarder kronor.

– Och det är ingen utopi, i både Amsterdam och Köpenhamn pendlar 35 procent för att det finns den typen av infrastruktur som behövs.

Samma ställe

Trafikforskaren Helena Stigson, Folksam, redogjorde för sin forskning under rubriken Cykelns plats i trafiken.

– Att höja säkerheten för cyklister är en av vår tids största utmaningar, menade hon. Flera av de utmaningar cyklingen står inför bottnar i att vårt trafiksystem i stor utsträckning har utformats utifrån bilismens behov och krav.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson, som tidigare var landshövding i Östergötland, föreslog att allt beslutsfattande för cykellopp skulle flyttas till ett och samma ställe.

– Det skulle underlätta för alla – då skulle vi få en enhetlighet för tillstånden. Det skulle underlätta inte minst för arrangörerna, men det skulle också öka säkerheten i loppen om samma regler gäller i hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.