Vera Veljovic arbetar som skådespelerska på kulturhuset Spira i Jönköping. Foto: SVT

Vera lever sin dröm på Kulturhuset Spira

Publicerad

Hon lever sin dröm på Kulturhuset Spira i Jönköping. Just nu är Vera Veljovic aktuell i rollen som Hildy i höstens musikal On the town. Men det var av en ren slump som hon fick karriären att växa i just Jönköping.

1992 kom Vera Veljovic till Sverige efter att kriget i forna Jugoslavien bröt ut, där hon hade läst klart scenskolan. Året efter fick hon sitt första jobb på Skaraborgs länsteater.

När de var på turné upptäckte den dåvarande teaterchefen i Jönköping henne och hade en roll att erbjuda.

– Det blev underbart och sedan blev jag kvar, säger Vera Veljovic som sedan ett antal år är anställd på Smålands musik och teater.

”Hade tur”

Under åren har hon spelat många olika roller som bland annat män och djur i både talteater, barnteater och musikteater runt om i landet. Vera har ingen drömscen hon vill arbeta på, däremot vill många stora namn komma till Jönköping, menar hon.

– Man lever sin dröm genom att få jobba med dem och då är Spira absolut en dröm, säger hon.

Hur lätt eller svårt är det att göra scenkonst-karriär på lokalnivå?

– Jag tror inte det är lätt, det är många som vill sjunga och spela teater men det finns inte så många jobb, säger hon och menar att hon själv hade tur.

– Jag var på rätt plats vid rätt tid.

Lämnar aldrig jobbet

För Vera är inte jobbet mellan vissa tider på dagen, utan mer en livsstil som följer med hem.

– Ja, ja, texten går runt i huvudet, man går igenom medan man lagar mat eller diskar, säger Vera Veljovic och menar att hon aldrig lämnar kvar jobbet på jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.