Foto: Erik Karlsson

Vestas: Därför havererade vindkraftverket

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Vestas som har levererat vindkraftverket som föll i Lemnhult på julafton har kommit med en första förklaring om vad som kan ha orsakat haveriet.

I ett pressmeddelande skriver de att anledningen till att vindkraftverket har kollapsat kan vara ett fel i bultförbandet mellan sektionerna ett och två i tornet. Deras tekniker har undersökt bultarna i ett metallurgiskt laboratorium, men enligt resultatet därifrån verkar det inte vara några fel på själva bultarna.

I stället kommer de nu att undersöka hur bultarna har spänts när tornet har fogats samman och utredningen är långt ifrån klar.

– Vi måste gå till botten med orsaken, varför det här har hänt, och om det är något fel på någon av delarna, säger Peter Zachrisson vd för Stena Renewable som äger kraftverken till Vetlanda-Posten.

Utredningen fortsätter

Det var vid lunchtid på julafton som ett av vindkraftverken i Lemnhult i Vetlanda kommun rasade.

Enligt tillverkaren Vestas har det aldrig tidigare inträffat ett liknande haveri med något av deras vindkraftverk.

Vestas och Stena Renewable kommer nu att fortsätta sin utredning om haveriet. Statens Haverikommission kommer också att ta fram en egen rapport om haveriet i Lemnhult.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.