Ovanligt många hundar har behövts opererats under hösten, för att majskolvar satt sig i mage eller tarm, berättar veterinär Lis-Marie Johansson. Foto: Röntgenbild från Anicura/Kristin Renulf / SVT

Veterinären varnar för majstrenden – sätter sig i hundens mage

Publicerad

Under hösten har djursjukhuset Anicura i Jönköping fått in ovanligt många fall där majskolvar har satt sig i hundars tarmar. Tillståndet kräver operation och kan vara livshotande.

Ökningen av antalet fall tror veterinär Lis-Marie Johansson beror på att det är trendigt att ha majs på grillen. Och just nu är det skördetid för majskolvar.

– Jag tror inte att hundägare är medvetna om vilken skada majskolvar kan göra i hunden.

Som ett lock i tarmen

Hon säger att det i år är fler fall än vanligt och på djursjukhuset i Jönköping har minst fem hundar opererats hittills i höst. Det är själva stången i majskolven som sätter sig som ett lock i tarmen, även om majsen är skuren i bitar.

– Det är den runda formen som gör att den fastnar. Så inte längden på majskolven utan tjockleken.

Majskolven sätter sig som ett lock i hundens tarmar. Foto: Röntgenbild från Anicura

Vilken typ av ingrepp kan behövas?

– Då gör vi en bukkirurgi, öppnar upp till magen och skär hål på tarmen och plockar ut majskolven. Det är ett komplicerat ingrepp som kan ge komplikationer efteråt. Så det är ett livshotande tillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.