Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Vetlanda-spelaren Pontus Blomberg vad som krävs för att besegra Sirius borta i den avgörande kvartsfinalen på onsdag kväll. Foto: SVT

Vetlanda bandy drömmer om ny storhetstid: ”Det sitter i väggarna”

Uppdaterad
Publicerad

En avgörande match som kan ta Vetlanda bandy till semifinal i SM-slutspelet närmar sig – något som kan bli lagets största framgång sedan 1995. Det står klart efter att laget vann med 11-2 hemma mot Sirius under gårdagen.

– Målsättning är att nå semifinal nästa år, det vore en bonus att göra det redan i år, säger mittfältaren Pontus Blomberg.

Vetlanda bandy hade sin storhetstid på 1980- och 90-talen med SM-guld 1986, 1991 och 1992. Laget har spelat ytterligare fyra SM-finaler, men senast laget var framme i en semifinal var 1995.

Då var mittfältaren Pontus Blomberg två år gammal.

– Har inga minnen från den matchen, säger 31-åringen och skrattar.

Mot ny storhetstid

Klubben gör nu en satsning för att nå en ny guldera och målet är att först nå en semifinal nästa år. Vinner man avgörande kvartsfinalen mot Sirius under onsdagen nås målsättningen redan i år. Då väntar semifinal mot seriesegrarna Villa-Lidköping, en matchserie i bäst av fem matcher med start redan på lördag.

Föreningen har under lång tid haft en bra barn- och ungdomsverksamhet och just nu finns cirka 200 unga bandyspelare i klubben.

Dessutom finns det många elitspelare i landet som fått sin bandyfostran i föreningen.

– Vi har ett helt lag med Vetlanda-fostrade spelare i andra klubbar i bandyns högsta serie, säger ordförande Håkan Edvardsson.

Och det är inga dåliga spelare det handlar om.

– Jag tror att det skulle vara ett bättre lag än det vi har nu, skämtar Pontus Blomgren.

Avgörande på Studenternas

Förhoppningen är att kunna bygga ett nytt storlag och i det kanske några hemvändare kommer att ingå.

Första stoppet mot en ny storhetstid görs klockan 19 på onsdag kväll då den femte och direkt avgörande kvartsfinalen spelas mot Sirius på Studenternas i Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.