Vetlanda – Drömvillan blev en mardrömWebbfrågan

Publicerad

Fredrik och Hanna köpte drömhuset för två år sedan av Curt Wrigfors, en legend inom småhussammanhang. Nu känner de sig grundlurade och svikna av mannen de litade på.

Två år har gått sedan familjen flyttade in i huset i Alseda i Vetlanda kommun. Men Fredrik och Hanna bor fortfarande i en byggarbetsplats med verktyg och maskiner, tillfälliga installationer och damm överallt.

– Det började med att det började läcka lite i blandaren i duschen. Vi försökte ta hjälp av Curt Wrigfors, men fick inte den hjälp vi behövde, berättar Fredrik.

Huset köpte paret alltså av Curt Wrigfors, en gång mannen bakom en av landets allra största trähuskoncerner, Boro/Riquma. Och den läckande blandaren var bara början på eländet. Vattnet fortsatte att sippra från läckande ledningar, klinkergolven och parketten bågnade och fukten kröp upp i väggarna och bildade mögel.

Jönköpingsnytt har talat med Curt Wrigfors som förnekar allt ansvar för byggfusk, men hantverkarna som får göra om jobbet säger något annat.

– Det är skrämmande, sådant här ska inte få förekomma i Sverige, säger hantverkaren Inge Rydén.

Husföretaget i konkurs
Förra sommaren försattes företaget EBP som levererade huset i konkurs på egen begäran. Enligt Curt Wrigfors som en följd av problemen med bland annat Fredriks och Hannas hus. Själv vägrar han att ta något ansvar för byggfusket i Alseda utan menar att felen och bristerna beror på byggherren, alltså Fredrik och Hanna.

Fredrik och Hanna i Alseda är inte heller de enda husköparna som känner sej grundlurade och övergivna av EBP och Curt Wrigfors. Processer har också drivits på Gotland och i Östergötland.

Fredrik och Hanna har hittills fått lägga ut över 300 000 kronor utöver de 1,9 miljoner kronor de köpte huset för.

Litar du på hantverkare?

Curt Wrigfors

Visa

1983 tog Curt Wrigfors över HSB Borohus i Landsbro utanför Vetlanda. Han gjorde om det till Team Boro och det var början på en närmast exempellös expansion. Boro växte och Wrigfors köpte husföretag i Dalarna, fönster- och dörrtillverkare i Norrbotten, semesteranläggningen Ekerum på Öland, Astrid Lindgrens värld i Vimmerby, stadshotellen i Eksjö och Vetlanda och så vidare.

1991 slog lågkonjunkturen till och företaget försattes i konkurs. Curt Wrigfors återkom som vd för Hjältevadshus fram till att finska Finndomo tog över och sparkade ut Wrigfors.

Därefter har Curt Wrigfors figurerat i ett antal mindre husföretag, varav det senaste är EBP som Fredrik och Hanna köpte hus av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer