Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Färjhage kommunchef i Vetlanda berättar i klippet om varför man tog beslutet att stänga skolorna först klockan 14, trots att hotet hade ringts in redan under onsdagen. Foto: SVT/Linda Mathillas

Vetlanda kommun stängde skolorna efter riktat hot

Uppdaterad
Publicerad

Högstadieskolor och gymnasiet i Vetlanda kommun stängdes ner från klockan 14.00 på torsdagen efter att ett hot riktats mot verksamheten. Enligt polisen var ett våldsdåd planerat till klockan 15.00.

På torsdagsförmiddagen fick Vetlanda kommunen information från polisen om ett hot riktat mot skolverksamheten.

– Vi kan inte utesluta allvaret i hotet och har beslutat att stänga våra högstadieskolor och gymnasiet från klockan 14 i dag, säger skolchef Henrik Wågesson.

Polisen har stärkt sin närvaro i Vetlanda under dagen och kommer vara på plats så länge det anses vara nödvändigt, enligt Polisens presstalesperson, Johnny Gustavsson.

Diffust hot till SOS Alarm

– Vi har inte varit inblandade i beslutet att stänga skolorna, säger Johnny Gustavsson.

Enligt polisen har ett ”diffust hot” ringts in till SOS Alarm under onsdagskvällen, där en person sagt sig ha för avsikt att utföra ett dåd på en skola i Vetlanda. Skolan ska inte ha specificerats och det har heller inte sagts hur dådet skulle utföras.

I klippet ovan berättar kommunchefen varför man avvaktade till torsdagen med att stänga skolorna

– Vi har ännu inte fått träff på numret som personen ringde ifrån, men vi har ett hum om varifrån personen har ringt, säger Johnny Gustavsson.

Polisen har öppnat en förundersökning och även Räddningstjänsten har fått information om läget.

Enligt Vetlanda kommun är ambitionen att ha skolavslutning för årskurs 9 som planerat under kvällen, men med en ökad vuxennärvaro. Räddningstjänst och polis finns också på plats.

Klockan 16 var det fortfarande mycket lugnt i Vetlanda och inget våldsdåd hade inträffat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.