Mannen som misstänks för mordförsöken i Vetlanda i början på mars sökte asyl i Norge innan han tog sig till Sverige, enligt uppgifter som DN tagit fram. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Vetlandamannen sökte först asyl i Norge med annat födelsedatum

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som åtalats för attackerna i Vetlanda skulle egentligen aldrig kommit till Sverige. DN har fått tillgång till uppgifter som visar att han först sökte asyl i Norge – och därför bröt mot Dublinförordningens regler när han tog sig hit.

Det är dokument från polisens Nationella operativa avdelning som enligt DN visar att mannen, som är afghansk medborgare, först tog sig till Norge.

Där visade han, enligt tidningens uppgifter, i oktober 2015 upp ett pass som visade att han var född 1988.

Våldsdådet i Vetlanda

Adam Rullman, som är åklagare i fallet, bekräftar för SVT att mannen sökt asyl i Norge.

Mannen nekades dock asyl i Norge. I februari 2016 sökte han i stället asyl i Sverige. Han berättade då att passet han hade med sig till Norge var felaktigt och att han är född 1999.

Borde skickats till Norge

Mannen fick ett tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige, som sedan har förlängts i omgångar. Men mannen skulle enligt reglerna ha skickats tillbaka till Norge.

Enligt Dublinförordningen, som ligger under EU:s asylsystem, kan man bara söka asyl i ett land – det första säkra landet man kommer till.

Det finns dock vissa undantag, exempelvis kan ett land frivilligt välja att ta på sig asylprövningen.

Väntade på besked

Nu är mannen misstänkt för sju fall av mordförsök efter attacken i Vetlanda i början av mars.

Migrationsverket skriver enligt DN i ett svar att det inte fattades något beslut om överföring till Norge. Och hänvisar därefter till att sekretess gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Vetlanda

Mer i ämnet