Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Avfallsrådgivaren Jan Svensson konstaterar att mycket avfall som borde ha sorterats slängs bland restavfallet. Foto: Ellinor Eke-GöranssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vi är sopiga på att sortera förpackningar

Publicerad

Trots att det i Sverige är lag på att förpackningar, tidningar och farligt avfall ska sorteras innan det slängs hamnar mycket av detta i restavfallet som bränns.
– Ibland handlar det om okunskap, ibland om att folk är lite lata, säger Daniela Hammer, vd på June avfall och miljö. Nu överväger man att införa felsorteringsavgifter.

Det kommunala avfallsbolaget, som ägs gemensamt av kommunerna Jönköping, Habo och Mullsjö, gör regelbundet stickprovskontroller av restavfallet vid sin anläggning i Torsvik söder om Jönköping. En större plockanalys av 300 hushåll i området visade att cirka 60 procent av det som slängs i restavfallet i stället skulle ha sorterats och återvunnits. Av detta var ungefär 30 procent tidningar och förpackningar.

– Det är ett problem att vi inte återanvänder de resurser som vi redan har satt på marknaden, så att vi kan värna miljön och skapa ett hållbart samhälle, säger Daniela Hammer.

Daniela Hammer, vd June avfall och miljö. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Skolbarn ambassadörer

Från June avfall och miljös sida försöker man uppmana till att sortera rätt genom reklamkampanjer på sina fordon. Man har under året också vänt sig till elever på mellanstadiet.

– Cirka 600 elever har varit på sortergårdssafari hos oss för att lära sig mer. Vi ser ju att de är de bästa ambassadörerna, de går hem och berättar för mamma och pappa hur man ska sortera, säger Daniela Hammer.

Det kommunala avfallsbolaget skulle också vilja se att det under nästa år införs en felsorteringsavgift för den som vid upprepade tillfällen sorterar felaktigt. Men det är något som politikerna i området först måste besluta om.

Se när avfallsrådgivaren Jan Svensson går igenom restavfallet i klippet ovan.

SVT rapporterade · Vad skulle få dig att bli noggrannare i din sopsortering?

07.22
Om det var okej att slänga burkar och bakplåtspapper som inte var superrengjorda så skulle jag sortera dem istället för att slänga dem i brännbart. Eller är det okej redan nu att sortera sådant som är lite skitigt?
07.22
Att förpackningarna i större utsträckning endast består av ett material. Det är väldigt svårt att veta hur man ska sortera något när 40% av förpackningen är plast, 40% är papper och 10% är metall...
07.22
Tunna nr.2 som ska fyllas med förpackningar (plast och kartong) skulle behövas tömmas oftare. Det är den tunnan som alltid är överfull efter fyra veckor och då blir det tyvärr så att förpackningar hamnar i restavfallet som töms oftare.
07.22
Idag är inte hyresrätter rustade för att ha plats för återvinningskärl.
Det är dags att tänka på ”den andra änden” i återvinningssystemet - öppna upp förutsättningarna för hushållen för att få till en förändring!
07.22
Jag skulle bli bättre på att sortera skräpet om man visste att företagen som tar emot avfallet verkligen själva gjorde rätt
07.22
Om behållaren för restavfall vore utrustad med ett chip (som i Göteborg) som väger restavfallet, och så blir betalningen efter vikt.
07.54
Där jag bor har vi färgade plastpåsar som man får utan extra kostnad. Tömning varje vecka. Glas får man köra till glasiglos men annars allt t.o.m textil läggs i påsar.
Smart och mindre kladd i tunnan.
Fördubbla avgiften för de som inte sorterar
08.49
Ge belöning till alla genom sänkta avgifter
Och extremt höjda till de som inte gör rätt
Eller avgift efter inkomst
08.49
I kommun där jag bor klagar sopåkarna på att man inte får slänga vissa metaller bland metall. Då är det inte lätt som privat person att veta vilka metaller man får slänga.

09.22
Ökad e-handel = mer kartong = behov av tätare tömningar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer