I samband med klimatveckan som nu pågår i hela länet, har Värnamo kommun satt upp ett antal skyltar om ekosystemtjänster utmed Lagan i Värnamo stad. Syftet med skyltarna är att visa hur djur, växter och insekter hjälps åt för att få naturen att fungera. Foto: Värnamo kommun/Länsstyrelsen

”Vi får aldrig sluta att prata om klimatet”

Publicerad

Just nu pågår årets klimatvecka med flera olika arrangemang runt om i Jönköpings län. Arrangörernas syfte är att öka kunskapen och medvetenheten om miljön.

– Den här veckan är viktig för att vi behöver sprida mer information om dels vad man kan göra själv, dels vad vi inom klimatrådet och alla andra gör för klimatet, säger Patrik Westerlund, ledningsstrateg på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Det är femte året som länet arrangerar en klimatvecka. Ett 50-tal olika aktiviteter genomförs fram till och med onsdag i nästa vecka. På biblioteket i Tranås är det exempelvis utställning under hela Klimatveckan.

Det är barn från förskoleklass upp till sjätteklass som står för bidragen. 

Firar fem år

På Jönköpings Universitet arrangerar Studentföreningen ett ploggevent under lördagsförmiddagen. Det handlar om att plocka skräp samtidigt som man joggar, något som blivit ett nytt globalt fenomen.

I Jönköpings centrum finns också möjlighet att lära sig mer om solceller, el och biogasbilar. Den som vill kan även testa cyklar och utmana sina klimatkunskaper.

I Värnamo har kommun satt upp ett antal skyltar om ekosystemtjänster utmed Lagan från Tinas ö till ishallen i Värnamo stad.

Syftet med skyltarna är att visa hur djur, växter och insekter hjälps åt för att få naturen att fungera. Hela programmet för veckan finns på klimatrådets hemsida.

Syftet med Klimatveckan är att bidra till att nå visionen om att senast 2050 bli ett plusenergilän. Det innebär att man ska minska behovet av energi och öka produktionen av förnybar energi. Att mer förnybar energi produceras än vad vi gör av med, vilket leder till ett överskott.

Ökat intresse

Bakom arrangemanget står Klimatrådet som består av medlemsorganisationer från flera olika hörn i samhället. Bland annat privata och ideella organisationer, myndigheter och kommuner.

Patrik Westerlund på Länsstyrelsen menar att intresset för veckan bara växer och att det blir ännu större i år. Han säger att vi aldrig får sluta att prata om klimatfrågan.

– Om man slutar att prata om det här är det lätt att klimatfrågan glöms bort. Det får inte ske.  I Jönköpings län har vi kommit långt med klimatarbetet och vi har en god samverkan mellan ideella verksamheter och myndigheter för att få saker att hända, säger Patrik Westerlund.

Klimatveckan avslutas på onsdag den 19 september med en kostnadsfri klimatkonferens på Spira i Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.