I klippet ser du när polisen tränar på att hantera en skottlossning inne på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping. Peter Björk är tillförordnad gruppchef på utbildningssektionen, Region Öst. Foto: SVT/Linda Mathillas

Pågående dödligt våld i skolan – här övar polisen

Publicerad

Ett 20-tal poliser i yttre tjänst i Jönköping har i veckan fått utbildning i att hantera dödligt våld i publika miljöer. Övningen skedde på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping med skolpersonal som figuranter.

Utanför skolan har avspärrningsband satts upp och inne i lokalen hörs skott. Poliserna som nu ska in och öva har fått veta att det handlar om en pågående skottlossning. Minst en gärningsman med pistol rör sig inne i lokalen.

– Vi är jätteglada att vi kan vara här. Det är viktigt att öva i den miljö där det kan hända, säger Peter Björk, tillförordnad gruppchef på utbildningssektionen i Region öst.

I klippet berättar Peter mer om varför övningen görs.

Ovanlig övningsplats

Sällan övar de i riktig skolmiljö, oftast sker utbildningarna i uppbyggda miljöer, berättar Peter Björk.

– Jag skulle säga att det här samarbetet är ganska unikt. Jag vet att man genomfört det i region Syd tidigare men det sker inte ofta.

Liknande polisövningar anordnas även på Bäckadalsgymnasiet, Per Brahegymnasiet och Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping nu i höst.

– Mycket handlar om den mentala förberedelsen, att förbereda sig på vad som kan hända, säger Peter Björk.

Han får medhåll från Eva-Karin Karlsson, säkerhetsstrateg i Jönköpings kommun.

– Vi har sett en efterfrågan från personalen, att man har frågor och funderingar hur man ska hantera en attack i skolan. Det här ger oss möjlighet att lära samt öka tryggheten i den här frågan, säger hon.

Inga elever närvarande

Eva-Karin Karlsson, säkerhetsstrateg Jönköping och gymnasiechefen PO Johansson välkomnar övningen i skolans lokaler. Foto: SVT/Linda Mathillas

Just nu är inga elever med under utbildningen och en förklaring är att det kan upplevas skrämmande, enligt Eva-Karin Karlsson. Hon utesluter dock inte att gymnasieelever kommer kunna delta längre fram.

”Väpnat våld i skolan låter ju förfärligt”

Gymnasiechefen PO Johansson på Bäckadalsgymnaset är positiv till den här satsningen. Han säger att det är viktigt att öva på den här typen av händelser för att vara så förberedd som möjligt.

– Väpnat våld i skolan låter ju förfärligt och väcker massa tankar och känslor men tyvärr är det ju en realitet både i Sverige och andra länder idag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.