I klippet ovan berättar barn- och utbildningschefen i Mullsjö kommun om hur vikariebristen påverkar barn, elever och personal. Foto: Hasse Holmberg/TT

Vikariebrist inom förskola och skola

Uppdaterad
Publicerad

Det är brist på vikarier inom skola, förskola och fritidshem i Mullsjö kommun. Situationen har förvärrats under pandemin och nu testar kommunen att rekrytera ny personal genom en vikariemässa i veckan.

– Folk blir tröttare och tröttare och vi ser att pandemin har slitet på personalen eftersom man ska vara hemma vid minsta symtom, säger Helén Claesson, barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun.

Bara inom förskolan i Mullsjö kommun arbetar tretton vikarier just nu och de skulle behöva vara femton stycken. Dessutom ska några sluta inför vårterminen så behovet kommer att öka. Flera av vikarierna jobbar dessutom inte heltid utan läser vid sidan om, enligt barn- och utbildningschefen.

Förvärrats under pandemin

Före pandemin var flera av vikarierna pensionärer men restriktionerna gjorde att de gick hem.

– Vi har några som är inne i verksamheten och de är oerhört värdefulla med sin erfarenhet. Men där skulle vi gärna vilja se att fler kommer tillbaka och stöttar upp.

Under tisdagen testade kommunen att anordna en vikariemässa för att hitta nya personer som kan jobba i Mullsjö.

-  Fyra personer anmälde sig som vikarier så vi är helt klart nöjda, säger Helén Claesson. Vi tror på konceptet och kommer att fortsätta med det.

Kommunen planerar en ny träff i slutet på april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.