Erstad kärr var uttorkat sommaren 2016. Foto: Pål Mernelius, Länsstyrelsen Jönköping

Uttorkat naturreservat på Visingsö räddas

Publicerad

Under flera år har naturreservatet Erstad kärr på Visingsö blivit allt torrare. Platsen är viktig för bland annat fåglar. Under hösten håller länsstyrelsen på att återställa kärret för att bevara de naturvärden som finns där.

-Det här en en jätteviktig rastlokal för fåglar och även en häckningslokal för fåglar, nationellt är det här jätteviktigt och även internationellt. Vi har mycket fåglar här som är på väg upp till Arktis som stannar och rastar här och det är viktigt för deras överlevnad, säger Pål Mernelius, naturvårdsförvaltare Länsstyrelsen Jönköping,

Flyttfåglar och häckande fåglar

Erstad kärr ligger vid norra änden av Visingsö innanför en naturlig sandvall som sjön Vättern spolar upp. Det unika läget är perfekt rastplats för flyttfåglar, men även andfåglar och vadare häckar här. Men de senaste åren har kärret försvunnit nästan helt, dels för att vattennivån har sjunkit dels för att sediment har lagrats i kärrent när det har runnit med vattnet ner i kärret.

-Finns det inget vatten här så försvinner de här naturvärden som finns härute helt och hållet, menar Pål Mernelius, naturvårdsförvaltare Länsstyrelsen Jönköping.

Gräver bort sediment

För att återskapa kärret gräver länsstyrelsen bort de sediment som har byggts på under årens lopp. Två öar sparas i kärret där fåglarna kan vara skyddade från landlevande rovdjur. 

Erstad kärr sedd från fågeltornet vid norra änden av Visingsö. Foto: Gabriel Djärf/SVT

-En våtmark vill vi ha här, med ganska mycket vegetation för fåglar och så vill vi ha fina strandängar här som betas av djur runtomkring, förklarar Pål Mernelius, naturvårdsförvaltare Länsstyrelsen Jönköping.

-Först och främst vill vi ha tillbaka den stora skrattmåskolonin som har funnits härute. De är jättebra skydd mot rovfåglar eftersom de är ganska aggressiva och vaksamma. Många andra fåglar vågar då komma hit och häcka, berättar Pål Mernelius.

Pål Mernelius, naturvårdsförvaltare vid Länsstyrelsen i Jönköpings län. Foto: Gabriel Djärf/SVT

Naturreservat som ska skydda fåglar

Totalt kostar återställningen en halv miljon kronor och med bidrag från Naturvårdsverket blev det möjligt att genomföra.

Vad hade hänt om inte länsstyrelsen hade gått in och gjort det här jobbet nu?

-Det hade ju varit en förstörd biotop. Vi har ju ett åtagande att se till att det här är en bra livsmiljö för fåglar eftersom det är en naturreservat, menar Pål Mernelius, naturvårdsförvaltare Länsstyrelsen Jönköping.

Grävningsarbetet pågår i drygt en månad och efter vintern hoppas länsstyrelsen att platsen åter ska vara inflyttningsklar för fåglarna.

-Sen ska vi också ta hand om jordmassorna vi har grävt upp och se till att de plöjs ned i omkringliggande jordbruksmark. Till våren ska det här vara en jättefin plats, säger Pål Mernelius.

Naturvärden vid Erstad kärr

Flyttfåglar – Arktiska vadare (rastar vid kärret under vår och höst): Kärrsnäppa, Brushane, Svartsnäppa, Spov- och Kustsnäppa.

Häckande fåglar: Gravand, Rörhöna, Strandskata, Rödbena, Mindre strandpipare, Gulärla, Tofsvipa och Svarthakedopping (vissa år).

Kärret är en av få växtplatser för havsstrandväxterna Havs- och Blåsäv.

Källa: Länsstyrelsen i Jönköpings län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.