Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fler hjärtstartare behöver bli tillgängliga. Foto: SVT/TT

Fler hjärtstartare ska placeras på allmän plats i Jönköping

Publicerad

I länet finns runt 1000 hjärtstartare men bara en del av dem är tillgängliga för allmänheten. Jönköpings kommun ska nu flytta ut ytterligare 20 hjärtstartare så att de kan nås utomhus dygnet runt.

En hjärtstartare kan rädda liv vid ett plötsligt hjärtstopp. Men för att sms-livräddare och andra ska hitta en hjärtstartare vid larm om hjärtstopp måste hjärtstartaren vara registrerad i Sveriges Hjärtstartarregister. De ska helst också vara så tillgängliga som möjligt, gärna placerade utomhus där de alltid går att få tag i.

– Jag tycker att det är jätteviktigt. Fler borde tänka på att göra dem mer tillgängliga dygnet runt, säger Kennet Axelsson, som är sjukvårdsinstruktör på räddningstjänsten i Jönköpings kommun.

Det är svårt att veta det exakta antalet hjärtstartare. I länet finns runt 1000 stycken som är registrerade. Av dem är ungefär 160 placerade utomhus och alltså tillgängliga när som helst.

15 ska bli 35

I Jönköpings kommun, inklusive Habo, Huskvarna och Gränna, finns runt 500 stycken registrerade hjärtstartare. 200 av dem är utplacerade av Jönköpings kommun.

Och det ser likadant ut där – endast 15 stycken finns utomhus.

– Men nu har vi ett projekt på gång där vi ska flytta ut 20 stycken till. De är i dag inlåsta på skolor och lite olika ställen, säger Kennet Axelsson.

Eftersom de flesta hjärtstopp sker i hemmen väljer Kennet Axelsson att placera ut hjärtstartarna där det bor flest människor.

Hör Kennet Axelsson berätta mer i klippet.

Aneby 19

Eksjö 43

Gislaved/Gnosjö 77

Habo 38

Jönköping 396

Mullsjö 30

Nässjö 64

Sävsjö 47

Tranås 52

Vaggeryd 31

Vetlanda 81

Värnamo 82

Tillgängliga dygnet runt

Aneby 7

Eksjö 7

Gislaved 9

Gnosjö 5

Habo/Jönköping 42

Mullsjö 6

Nässjö 9

Sävsjö 8

Tranås 2

Vaggeryd 12

Vetlanda 3

Värnamo 9

Källa: Sveriges Hjärtstartarregister. Siffrorna är ungefärliga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer