Vidsvinen orsakar stora problem i och runt omkring Store Mosse. Foto: TT

Vildsvin ska skjutas i nationalpark

Publicerad

Under resten av november och december kommer det att bedrivas vildsvinsjakt i Store Mosse nationalpark.

Vildsvinsstammen växer och idag finns det vildsvin i hela Store Mosse nationalpark. Svinen bökar, vänder upp och ner på marken och har orsakat stora problem, både för lantbrukarna i angränsande områden och i nationalparken. Därför har det nu tagits ett beslut om att bedriva jakt i nationalparken för att minska vildsvinspopulationen.

– Det stora problemet är att vildsvinen har lärt sig att nationalparken är ett skyddat område, där ingen kommer åt dem. Vi är beredda att hjälpa markägarna och vill störa vildsvinen där de känner sig trygga, säger Pål Mernelius som arbetar som naturvårdsförvaltare på Länsstyrelsen.

Jakt under vardagar  

Jakten kommer att ske under vardagar, men varken nationalparkens besökare eller friluftslivet kommer att påverkas.

– Där vi ska bedriva jakten finns inga leder eller liknande. Det är ett avlägset område, där det egentligen inte rör sig några människor, menar Pål Mernelius.

Första gången

Det är första gången någonsin som en skyddsjakt på vildsvin kommer att bedrivas i nationalparken.

Jakten kommer att utföras av personal vid Skötselenheten på Länsstyrelsen, samt lokala jägare som utsetts av medverka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.