Angelica Ortscheid tycker att vården borde ta tag i problemet. Foto: SVT

Hoppas på hjälp för sockerberoende

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit starka reaktioner efter att Angelica Ortscheid från Skillingaryd gick ut och berättade om sitt sockerberoende.

Angelica Ortscheid från Skillingaryd berättade i SVT Nyheter Jönköping om sitt sockerberoende som hon känner inte tas på allvar av sjukvården.

Hon sade att hon flera gånger i veckan kan äta ett kilo lösgodis och att hon känner sig lycklig när hon vet att det finns hemma.

– Om jag skulle vetat att jag inte fick äta godis nu på några dagar så hade jag nog varit nedstämd, sa hon då.

Fått reaktioner

Eftersom sockerberoende inte klassas som en sjukdom av Socialstyrelsen får Angelica och andra i hennes situation ingen hjälp av sjukvården. Efter reportaget har folk framför allt hört av sig via facebook.

– Jag hoppas att detta kan leda till att man kan få hjälp, jag vet ju många som är drabbade fast de inte erkänt det ännu, säger hon.

Angelica har själv funderat på att utbilda sig inom området och kankse jobba som ”sockerterapeut” om det blir en möjlighet i framtiden.

”Sorgligt”

Även till redaktionen i Jönköping har det under veckan kommit flera mejl från personer som känner igen sig i Angelicas berättelse. I ett av mejlen står det: ”Det är sorgligt att sjukvården inte tar det här på allvar”.

Regionrådet Mia Frisk (KD) sa i veckan att de bara följer Socialstyrelsens riktlinjer och att de inte kan vårda något som inte klassas som en sjukdom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.